USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping under ett möte i april.
USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping under ett möte i april.

Expert: Dags att förhandla med Nordkorea

Sanktionerna mot Nordkorea har inte lyckats stoppa landets robot- och kärnvapenprogram. Nu kan det vara dags att förhandla med diktaturen i stället, tycker en expert.

ANNONS
|

- Det internationella samfundet måste sätta sig ner och fråga sig: Vad är vi villiga att göra? Och vad vill Nordkorea ha? säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till TT.

Han tror att den senaste uppskjutningen kommer att leda till hårdare internationella sanktioner mot Nordkorea. "Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!", twittrar USA:s president Donald Trump.

ANNONS

Men för att stoppa landets kärnvapenprogram skulle Kina behöva sätta en sådan press att den nordkoreanska regimen destabiliseras, säger Niklas Swanström.

- Det tror jag inte Kina vill göra, för i så fall får man hantera konsekvenserna regionalt med bland annat ökad risk för militär konfrontation och möjliga flyktingströmmar.

"Gå dem till mötes"

Det är också osannolikt att USA skulle försöka sig på att stoppa landets kärnvapenprogram med våld, säger han.

- Trump kanske hyser den förhoppningen. Men jag tror att övriga personer i hans regering inser riskerna, och svårligen kommer att bli övertygade om en militär insats.

Den enda framkomliga vägen kan därför vara att erbjuda Nordkorea något som dess regim vill ha.

- Är det säkerhet, ekonomisk utveckling, då kanske man kan fundera på att gå dem till mötes på det, mot kravet att de rustar ner sina kärnvapen och sin missilteknologi, säger Niklas Swanström.

ANNONS

TT: Men då har Nordkorea lyckats med sin skrämseltaktik?

- Det är problematiskt. Och bara för att man löst kärnvapenfrågan så är det inte frid och fröjd. Det finns andra problem i Nordkorea, däribland bristen på mänskliga rättigheter. Så det är en väldigt komplex fråga. Men man får ändå börja med kärnvapenfrågan.

Oklar förmåga

Nordkorea hävdar att roboten man skjutit upp är en interkontinental robot. Och enligt amerikanska analytiker kan den vara tillräckligt kraftfull för att nå den amerikanska delstaten Alaska. Det finns få bekräftade uppgifter om landets kärnvapenprogram, men forskare uppskattar att Nordkorea kan ha material till mellan 10 och 20 kärnstridsspetsar.

Anders Ringbom, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), konstaterar att det är oklart om man utvecklat atombomber som kan placeras på en robot.

- Vi vet inte om de har en förmåga att placera en kärnvapenladdning på en missil. Det vi vet är att de utfört fem kärnvapenprov, men inte exakt hur långt de kommit i militarisering, säger han.

ANNONS
TT
ANNONS