Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förgiftningen av Aleksej Navalnyj fick omedelbara konsekvenser för relationen mellan Ryssland och EU, enligt FOI-forskaren ​Carolina Vendil Pallin.
Förgiftningen av Aleksej Navalnyj fick omedelbara konsekvenser för relationen mellan Ryssland och EU, enligt FOI-forskaren ​Carolina Vendil Pallin. Bild: FOI/TT

Expert: Frostiga relationer efter förgiftning

Att överleva ett mordförsök kan ge martyrstatus. Men ännu är det oklart om den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs popularitet påverkats av förgiftningen, säger Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin. Däremot har fallet redan fått internationella konsekvenser.

Aleksej Navalnys medarbetare har meddelat att oppositionsledaren kommer att återvända till Ryssland så snart som möjligt. Ett besked som sannolikt väcker visst förtret i Kreml, enligt Carolina Vendil Pallin, forskningsledare och Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Generellt skulle det för den politiska ledningen vara gynnsamt om man kunde utpeka Navalnyj som en utländsk kraft. Det säger man alltid om folkliga protester, att det är väst som ligger bakom och att det genomförs för att underminera Ryssland. Men Navalnyj har varit väldigt noga med att alltid befinna sig i Ryssland, i att betona att han är en rysk oppositionell, säger hon.

Tveksam martyrstatus

Vissa analytiker bedömer att det misstänkta mordförsöket kan ge Navalnyj martyrstatus. Andra pekar på att förgiftningen den 20 augusti gått relativt obemärkt förbi i den ryska debatten.

– Jag är förvånad över hur lite genomslag förgiftningen har haft, säger Dmitri Trenin som leder tankesmedjan Carnegie Moscow Center till The New York Times.

Vendil Pallin anser att det är för tidigt att dra några slutsatser om inrikespolitiska konsekvenser.

– Jag har svårt att se att det skulle försvaga Navalnyj. Det har att göra med hur det framställs i rysk tv, men oftast vill de tiga ihjäl sådana här saker, säger hon.

Frostigt med EU

Däremot är de internationella följderna redan ett faktum.

– Utrikespolitiskt får det här stora konsekvenser, säger Vendil Pallin.

– För det första diskuterar EU ytterligare sanktioner. Men förgiftningen satte också stopp för en pågående rörelse bland vissa medlemsstater för att omvärdera relationen till Ryssland till det bättre. Det tyska ordförandeskapet ville ha det man kallade ”en översyn” av relationerna på dagordningen men det är helt djupfryst nu.

Ivar Andersen/TT