Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sylvi Listhaug under presskonferensen på tisdagsmorgonen där hon meddelade att hon avgår från justitieministerposten.

Expert: FRP inte försvagat av avgången

Den norska justitieministern Sylvi Listhaugs avgång behöver paradoxalt nog inte innebära en motgång för Fremskrittspartiet, enligt Svein Erik Tuastad, statsvetare vid universitetet i Stavanger.

Svein Erik Tuastad beskriver Listhaug som ledaren för den högerpopulistiska falangen av FRP. I och med sin avgång får hon ytterligare svängrum att appellera till de väljare som lockas av ett sådant budskap.

- När hon är tillbaka i stortinget står hon friare att föra ut sina åsikter. På den ganska uppseendeväckande presskonferensen (under tisdagsmorgonen) var hennes huvudbudskap att ingen ska kunna stoppa henne från att utnyttja sin yttrandefrihet, säger Tuastad till TT.

- Det gör att hon även framöver kan ha rollen som slagskämpe, och det hade varit svårare om hon fortsatt i regeringen. Så paradoxen är att FRP inte nödvändigtvis försvagas av att hon kliver av, forsätter han.

Intern konflikt

Statminister Erna Solberg håller dessutom dörren öppen för att den tidigare justitieministern kan komma tillbaka på en ministerpost.

På längre sikt kan Listhaugs avgång dock få konsekvensen att interna stridigheter mellan den populistiska och den mer moderata falangen i Fremskrittspartiet kommer upp till ytan, menar Tuastad.

- I första hand försvagas inte FRP. Men risken för en konflikt inom partiet ökar.

Han bedömer att läget för regeringen ser ljusare ut nu än det gjorde för några dagar sedan, men:

- Frågan är om detta är veckan då allting vände för Solberg. Fram tills nu har hon haft medvind och pilarna har pekat uppåt. Men nu har hennes auktoritet försvagats något. Det är inte omöjligt att regeringen kan gå på offensiven igen, men det beror på hur väljarna bedömer FRP, och hur mycket utrymme som tillåts åt populisterna. Framöver kan det bli så att de blir mer synliga.

Väckte ilska

Orsaken till avgången är det politiska bråket som uppstod när Listhaug skrev på Facebook att Arbeiderpartiet prioriterar terroristers rättigheter framför den nationella säkerheten. Detta som en reaktion på att AP sagt nej till att norska staten, utan att behöva ett domstolsbeslut, ska kunna dra tillbaka medborgarskapet för personer som stridit för terroristgrupper utomlands.

Inom Arbeiderpartiet väckte inlägget stor ilska med tanke på terrordådet sommaren 2011 i Oslo och på Utøya, där Anders Behring Breivik sköt ihjäl 69 människor under AP:s ungdomsläger. Företrädare för AP menar att Listhaug med sitt uttalande riskerar att underblåsa hat och extremistiska hållningar.

- För AP och ungdomsförbundet AUF är frågan extremt känslig. Så de blev rätt och slätt rasande. Jag såg en kommentar från partiet om att Listhaug nu ska ha gjort det farligare för ungdomar i AUF att gå med i förstamajtåget, eller delta på politiska arrangemang. När hennes jobb som justitieminister egentligen är att göra det motsatta, alltså att skapa trygghet, säger Svein Erik Tuastad.