Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Söndagen den 3 juli dödades minst 250 personer i det värsta terrordådet i Irak sedan invasionen 2003. Arkivbild.

Experter: Irak är i sönderfall

Irak är ett land i sönderfall. Det anser flera experter som oroas över hur terrorn förstärker korruption, sekterism och nedbrytningen av politiska institutioner.

Terrordådet i Bagdad som den 3 juli dödade minst 250 personer var det dödligaste sedan invasionen 2003. Men det var långt ifrån det första och sedan dess har ytterligare attacker dödat åtskilliga civila. Vid sidan av attentaten ser civilsamhället staten Irak falla sönder bit för bit.

- För det första är läget för Irak inte bra, punkt slut. Vare sig statliga institutioner eller civilsamhällets organisationer fungerar. Hela samhället är i sönderfall, säger Katarina Carlberg, fältrepresentant för Irak på organisationen Kvinna till kvinna.

Flera av hennes samarbetspartners har utsatts för hot, men arbetet försvåras också av att staten tvingas lägga så stort fokus på att bekämpa terrorgruppen IS och andra väpnade grupper.

- Det påverkar möjligheterna att utveckla andra samhällsfunktioner. Men det är inte i och med IS som Iraks sönderfall började. Irak har mer eller mindre befunnit sig i inbördeskrig sedan USA:s invasion och om man vänder på det så har IS framgångar också orsakats av att de politiska institutionerna var väldigt dåliga redan innan, med extrem korruption, säger Carlberg.

Allvarlig korruption

Irak ligger på plats 161 av 168 på Transparency Internationals lista över korrupta länder. De får 16 poäng av 100 möjliga, där allt under 50 står för allvarlig korruption i den offentliga sektorn.

Thair Ismail är Irakexpert på Olof Palmecentret och ser också hur korruption och terror samverkar i en nedåtgående spiral.

- Självklart bidrar kaoset och korruptionen till att skapa svagare ekonomisk utveckling och en oro som gör att människor till slut kan göra vad som helst. Men problemet har varit inbyggt i systemet sedan 2004. Det var dömt att skapa en grogrund för absolut sönderfall.

Kritiserad invasion

Förra veckan presenterades rapporten som skulle reda ut Storbritanniens roll vid invasionen i Irak 2003. Utredaren John Chilcot konstaterade att grunden för att stödja invasionen var "långt ifrån tillfredsställande", att konsekvenserna "trots explicita varningar underskattades" och att det saknades tillräckliga planer för vad som skulle hända efter att Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein hade störtats.

- Att störta regimen är en sak, en annan sak är att skapa en modell för en ny regim. Personligen tycker jag att den modell som framför allt amerikanerna byggt upp är katastrofal. Den blev en grogrund för det vi ser idag, säger Ismail.

Han syftar på det politiska system som var tänkt att tvinga fram kompromisser mellan olika politiska och religiösa grupper och som i praktiken har inneburit att de viktigaste posterna fördelas mellan kurder, shiamuslimer och sunnimuslimer.

- Den här modellen har fått katastrofala följder i Irak. Den cementerar misstron och fiendskapen mellan olika grupper, i stället för att människor bygger koalitioner på basis av politiska frågor, säger Ismail.

Ökad sekterism

Katarina Carlberg ser hur den ökade oron gjort att människor tenderar att hålla sig mer till sin etniska eller religiösa grupp.

- Sekterismen har verkligen blommat upp. Irak är ett multikulturellt och multietniskt samhälle. Om man börjar tänka mycket sekteristiskt leder det till mer korruption; man gynnar sin egen grupp och vågar inte släppa ifrån sig mandat.

Både hon och Thair Ismail tycker att det är viktigt att påpeka att det finns krafter i civilsamhället som försöker arbeta för utveckling och mänskliga rättigheter. Men den försämrade säkerheten har gjort det svårare.

- Det senaste årets fantastiska demonstrationer som startats av sekulära ungdomar i Bagdad var imponerande, men de blev tagna på sängen av sekteristiska grupper. Det kommer alltid att finnas människor med demokratiska och sekulära värderingar, men de är jättesvaga och har inte möjlighet att stå på egna ben i det här havet, säger Ismail.