Civilbefolkningen runt Zaporizjzja köar för att få mat från en hjälporganisation. Bild från tidigare i veckan.
Civilbefolkningen runt Zaporizjzja köar för att få mat från en hjälporganisation. Bild från tidigare i veckan. Bild: Andriy Andriyenko/AP/TT

Fortsatta attacker i Ukraina

FN:s säkerhetsråd ska diskutera situationen i och kring kärnkraftverket i Zaporizjzja. Samtidigt dödades minst 20 civila i olika attacker i Ukraina.

ANNONS

Ukraina anklagar Ryssland för nya robotattacker runt kärnkraftverket i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina.

Under natten till onsdag dödades minst 13 civila i ryska attacker, och under förmiddagen dog en kvinna i en ny attack.

Majoriteten av de dödade befann sig i staden Marganets, tvärs över floden Dnepr från kärnkraftverket.

"Det var en fruktansvärd natt. Jag ber er, låt inte ryssarna döda er", skriver guvernören Valtenin Reznitjenko på Telegram.

Enligt honom ska dussintals bostadshus och två skolor ha förstörts i attackerna.

G7-länderna uppmanade på onsdagen Ryssland att låta den ukrainska personalen på kärnkraftverket att få "arbeta utan press och hot" och att Ryssland ska lämna över kontrollen till Ukraina.

ANNONS

Situationen i och omkring Zaporizjzja ska diskuteras i FN:s säkerhetsråd på torsdagen. Enligt källor till AFP ska Ryssland ha krävt ett möte om utvecklingen.

Sydväst om Zaporizjzja, i Chersonregionen, har ukrainska styrkor förstört en bro över Dnepr, nära ett vattenkraftverk i Kachovka. Anfallet kommer bara dagar efter att en bro åtta mil västerut, Antonivkabron i Cherson, attackerats och enligt Ukraina delvis förstörts.

Strider pågick under onsdagen även i östra Ukraina, där Ryssland sakta avancerar. I staden Batjmut dödades minst sex personer under en attack där tolv bostadshus förstördes.

Samtidigt ska närliggande Soledar stå under konstant beskjutning av klusterbomber och artillerield, enligt AFP.

ANNONS