Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens avsatte vicepresident Oriol Junqueras på väg till häktningsförhandlingarna emot honom i början av november.

Fängslade politiker accepterar centralstyre

Fyra av de avsatta katalanska politikerna som sitter fängslade i Madrid säger sig acceptera centralregeringens maktövertagande i Katalonien. Nu hoppas de på att bli släppta för att kunna kampanja inför det stundande nyvalet i regionen.

Politikerna – varav den tidigare vicepresidenten Oriol Junqueras är en – lovar i en skrivelse till Högsta domstolen (HD) att framöver driva sin politik via dialog och förhandlingar. I skrivelsen påpekar dock deras advokater att politikerna inte avsäger sig sina övertygelser, skriver flera spanska medier.

De accepterar alltså centralregeringens och senatens beslut att ta makten i Katalonien med stöd av grundlagens artikel 155 – men ändå inte.

"De anser att nämnda artikel inte i något fall tillåter att sparka medlemmar i den katalanska regeringen, eller ta över den katalanska regeringens uppgifter, eller blockera aktiviteten i regionparlamentet, men de har bestämt sig för att för att följa beslutet", skriver advokaterna.

Centralregeringen tog över

Valdeltagandet var lågt men en klar majoritet röstade den 1 oktober för katalansk självständighet i folkomröstningen, som förbjudits av centralregeringen i Madrid med stöd av författningsdomstolen.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring – och senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien enligt artikel 155.

Den 2 november häktade specialdomstolen Audiencia Nacional åtta av de avsatta katalanska ministrarna samt en som nyligen avgått misstänkta för bland annat uppror och uppvigling – brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Puigdemont i Belgien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har utlyst nyval i Katalonien den 21 december. Oriol Junqueras och de tre tidigare ministrarna Raül Romeva, Dolors Bassa och Carles Mundó hoppas att deras skrivelse till HD ska få dem släppta så att de kan delta i valkampanjen. Advokaterna argumenterar att risken att de fyra ska lämna landet är liten eftersom de kandiderar i valet.

Samtidigt befinner sig den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont i Belgien tillsammans med fyra av sina före detta ministrar. Spanien har begärt dem utlämnade, och en belgisk domstol ska ta beslut i frågan i början av december. Ett sådant kan dock överklagas, vilket möjliggör för Pugidemont och hans kollegor att kampanja från Belgien.