Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En demonstrant från proteströrelsen Gula västarna tar en bild av kravallpoliser på paradgatan Champs-Élysées i Paris på lördagen.

Färre deltog i protesterna i Frankrike

Proteströrelsen Gula västarna samlades i centrala Paris och på andra håll i Frankrike för en femte helg av demonstrationer. Men demonstranterna var betydligt färre än vid tidigare protester.

Enligt inrikesdepartementets uppgifter vid 18-tiden hade demonstrationerna i Paris dragit ungefär 2 200 deltagare under dagen, och cirka 66 000 i hela Frankrike.

- Det är lite nedslående. Vi förväntade oss fler människor, men rörelsen kommer att fortsätta, säger den 49-årige arbetaren Francis Nicolas i staden Lyon.

När förra lördagen summerades uppgav departementet att cirka 125 000 deltog i hela Frankrike och omkring 10 000 i Paris.

Efter att först hårdnackat ha hållit emot Gula västarnas inledande krav om slopade planer på höjd bränsleskatt har franska regeringen fått backa på punkt efter punkt. Demonstrationerna har mer och mer övergått i en allmän kritik mot president Emmanuel Macron och hans politik. Macron kritiseras för toppstyre och för att gynna de rika på de svagas bekostnad.

Färre gripna

- Jag har kommit för att demonstrera fredligt. Så fort det blir våldsamt, sticker jag, säger den 43-årige tvåbarnsfadern Monaem Zarhouni i Paris.

- Min fru är också arbetslös och vi lever på under 700 euro (drygt 7 000 kronor) i månaden. Det är svårt.

Under lördagen greps 168 personer i Paris. Förra helgen fanns cirka 90 000 poliser på de franska gatorna och omkring 2 000 människor greps, varav ungefär 1 000 i Paris.

Dämpa ekonomin

Under lördagen stod det också klart att en person sent på fredagen omkom i en vägolycka i Belgien med koppling till protesterna i Frankrike. Det var en bilist i gränsområdet Erquelinnes som körde in i en lastbil som hade saktat ner på grund av en vägblockad som Gula västarna satt upp på den franska sidan.

Protesterna som nu pågått sedan i mitten av november kan ha en negativ inverkan på den ekonomiska utvecklingen. En undersökning visar en nedgång i aktivitet för den privata handelssektorn i december, som kopplas till de landsomfattande protesterna. Det är första nedgången på två och ett halvt år, enligt analysföretaget IHS Market.

Delad opinion

Det är i mångt och mycket ett slag om den allmänna opinionen som pågår och hittills har Gula västarna haft starkt folkligt stöd. Men två opinionsundersökningar som publicerades på torsdagen – efter Macrons senaste eftergifter som framfördes i ett tal i måndags – visar att franska folket nu är kluvet i två lika stora delar i frågan om protesterna bör fortsätta eller inte.

Samtidigt kommer rapporter från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) om polisbrutalitet mot studenter, vissa av dem barn, och journalister under protesterna. Polisen använde sig av tårgas samt granater som sprider både gummikulor och tårgas för att skingra demonstranter.

Franska myndigheter borde utreda om polisen verkligen tillämpat rätt och proportionerliga metoder och ställa poliser till svars, anser HRW.