Indier står i kö för att rösta i Varanasi på det utdragna parlamentsvalets sista dag i söndags.
Indier står i kö för att rösta i Varanasi på det utdragna parlamentsvalets sista dag i söndags.

Får Modi styra Indien i fem år till?

Hur "spetsig" ska den hindunationalistiska agendan vara? Och hur skapar man jobb för Indiens unga befolkning? Frågorna lär dominera nästa indiska regerings arbete – och mycket tyder på att den kommer att ledas av den sittande premiärministern Narendra Modi.

ANNONS
|

Under torsdagen räknas rösterna i det utdragna jätteval som hållits i Indien under nästan sex veckor och ett preliminärt resultat väntas. Om vallokalsundersökningarna har rätt får hindunationalisten Modi och hans parti BJP fortsatt förtroende, men möjligen med färre mandat.

- Som person har Modi ett relativt gott stöd om man jämför med de andra kandidaterna till premiärministerposten, konstaterar Indienkännaren Henriette Tjäder.

- Men bedömare är överens om att det som BJP gick till val på 2014, att skapa ungefär en miljon jobb per månad, det har inte hänt. Även människor som är högutbildade misslyckas med att hitta arbete.

ANNONS

Arbetslösheten i Indien anses vara hög, även om den är svår att mäta. Och det är tydligt att missnöjet med bristen på jobb vuxit under Modis fem år vid makten.

Är kontroversiell

Hisnande 900 miljoner röstberättigade har kunnat delta i den enorma valprocessen. Politiken är brokig med inslag av starka regionala och lokala partier, men premiärministerkampen har stått mellan Modi och det mer vänsterinriktade Kongresspartiets Rahul Gandhi.

Kongresspartiet, som förde Indien in i självständighet 1947, var länge statsbärande men har de senaste åren tampats med ledningsproblem. Under valet har tonen varit hård mellan Gandhi och Modi.

Den karismatiske Modi har samtidigt kampanjat intensivt, i synnerhet i sociala medier. Detta i hopp om att hans socialkonservativa och hindunationalistiska inriktning, toppad med satsningar på ekonomisk tillväxt, ska fortsätta att tilltala Indiens växande medelklass.

Men Modi är en kontroversiell politiker. Som regeringschef i delstaten Gujarat anklagades han för att 2002 ha underblåst en våldsvåg mot muslimer vilken krävde omkring 1000 människors liv. Det ledde till att han bojkottades av EU-ledare och nekades visum till USA. 2012 friade dock Högsta domstolen Modi från inblandning i våldet och han släpptes åter in i den politiska värmen.

Tempel och kor

Modi var bara barnet när han började engagera sig in för hindunationalismen. Det är väl känt att Modi och BJP strävar efter att ge hinduismen större plats i samhället, vilket får konsekvenser för landets 195 miljoner muslimer. Sakpolitiskt har hans regering bland annat försökt bygga ett hinduiskt tempel i Ayodhya i norr, på den plats där Babrimoskén från 1500-talet 1992 förstördes av hinduiska fanatiker. Platsen anses vara helig för både muslimer och hinduer.

ANNONS

Vidare har läder- och nötköttsindustrin, sektorer där många muslimer arbetar, reglerats hårt. Ett slakteriförbud för kon, som är helig för hinduer, har diskuterats. Och rapporterna om lynchningar av slaktare och köttarbetare har duggat tätt.

- Vi har sett flera våldsamma händelser där personer attackerats antingen för att de har setts transportera kor eller för att de misstänks ha hanterat nötkött, säger Tjäder.

Rätt till medborgarskap?

Frågan är hur Modi hanterar sådana sammandrabbningar om han får fortsätt förtroende. Om han tvingas bilda koalition med andra partier kan det ha en dämpande effekt på hindunationalismen, spår Tjäder. Men i nuläget ser hon inga direkta försoningsansträngningar från regeringens sida.

- Om man lyssnar på retoriken så verkar det snarare tvärtom. Till exempel finns det ett förslag om en ny medborgarskapslagstiftning enligt vilken bland annat hinduer, buddhister och sikher som flyr förföljelse i ett annat land ska ha rätt till medborgarskap i Indien. Men det finns inget sådant förslag för muslimer.

ANNONS
TT
Fakta: Parlamentsvalet i Indien

Valet till det indiska underhuset, lok sabha, inleddes den 11 april och pågick vid olika tidpunkter i landets 29 delstater och sju territorier fram till den 19 maj. Resultatet väntas tillkännages den 23 maj.

Omkring 900 miljoner invånare, alla över 18 år, är röstberättigade.

Sammanlagt 543 ledamöter står på spel. När det nya parlamentets sammansättning är klar ska det utse en ny premiärminister. Den sittande premiärministern Narendra Modi, som representerar hindunationalistiska Bharatiya Janata Party (BJP), har utmanats av Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi.

Kongresspartiet, med rötter i självständighetsrörelsen, dominerade länge indisk politik. Partiet har haft regeringsmakten under flera långa perioder och de flesta av partiets ledare har tillhört Nehru-Gandhi-dynastin – så även Rahul Gandhi.

I det senaste valet 2014 röstade över 550 miljoner väljare. De gav BJP en storseger och egen majoritet i underhuset.

Källor: Reuters, CNN, Nationalencyklopedin

Bakgrund: Narendra Modi

Född 1950 i Gujarat. Sålde i unga år te tillsammans med sin far.

Anslöt sig till hindunationalistiska organisationer som ung. Gjorde senare karriär inom det högerinriktade, hindunationalistiska Indiska folkpartiet Bharatiya Janata Party (BJP).

Trolovad som 13-åring, ingick som 18-åring arrangerat äktenskap med den två år yngre Jashodaben, men de har aldrig levt som gifta.

Regeringschef i delstaten Gujarat 2001–14. Har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv under den ökända massakern på muslimer där 2002, men friades av Högsta domstolen från anklagelserna.

Blev Indiens 15:e premiärminister i maj 2014 sedan BJP och dess allierade vunnit den mest övertygande valsegern på 30 år. Har sedan dess bland annat lagt fram ekonomiska reformer samt startat kampanjer för ett renligare Indien och mot våld mot kvinnor.

Har 47,3 miljoner följare på Twitter. Vegetarian och yogaentusiast som sägs ha en modest livsstil.

Källor: Landguiden, Pew Research Center med flera

ANNONS