Oppositionsledaren Sudarat Keyuraphan kampanjar med den otacksamma uppgiften att försöka ta makten från juntan.
Oppositionsledaren Sudarat Keyuraphan kampanjar med den otacksamma uppgiften att försöka ta makten från juntan.

Fördel militären när Thailand går till val

Folket röstar emot militären – som behåller makten ändå. Så kan resultatet mycket väl bli när Thailand på söndag håller sitt första parlamentsval på åtta år, eftersom den styrande militärjuntan skrivit om grundlagen till sin egen fördel.

ANNONS
|

Juntan grep makten 2014 med löfte om att rädda landet från upprepade kupper, kortlivade civila regeringar och protester. Men väljarna i svenskarnas, och många andra semesterfirares, sydostasiatiska paradis är fortfarande lika splittrade.

Som tidigare står maktkampen mellan juntans anhängare – etablissemang och urban medelklass – och invånare på landsbygden i norr och nordost som stöder krafter lojala med förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som lever i exil.

De senare hoppas på en klar majoritet av de 500 mandat i parlamentets underhus, representanthuset, som står på spel i söndagens val. Opinionsmätningar tyder på att det kan gå.

Ojämn match

Men att vinna folkets röst innebär ingen rättighet att bilda regering och utse premiärminister. Den ärkerojalistiska militären tänker nämligen inte lämna politiken, utan har skrivit om författningen för att garantera fortsatt makt åt juntan. Hela parlamentets överhus, senaten med 250 mandat, tillsätts av militären. Och senaten och representanthuset ska gemensamt utse regeringsbildare.

ANNONS

Det betyder att juntavänliga partier bara behöver väljas på 126 poster i representanthuset för att få utse nästa regering, medan Thaksins stödtrupper behöver vinna 376 platser i samma kammare för att få den makten. De låter sig dock inte nedslås, enligt Sudarat Keyuraphan, premiärministerkandidat för partiet Pheu Thai, med band till Thaksin.

Skrämda till tystnad

- Nu har de (juntan) skapat en ny halvdemokratisk struktur som förmår dem att hålla sig fast vid makten, så vi får förklara det för folket och få ett slut på detta en gång för alla, säger hon till Reuters.

Thaksin vann stöd för sin politik som skulle gynna de fattiga, men sågs av motståndare som en korrupt populist, en rik mediemogul som inte sällan jämfördes med Italiens Silvio Berlusconi.

Juntans parti Palang Pracharat ställer upp med sittande premiärministern Prayuth Chan-O-Cha som främsta namn. Under hans styre har fruktan brett ut sig bland oppositionella. Dissidenter har fällts för majestätsbrott, utsatts för godtyckliga polisingripanden på grund av aktiviteter på internet, och radiopersonligheter som flytt till grannlandet Laos försvunnit eller hittats dumpade i en gränsflod.

ANNONS
TT
Fakta: Huvudkombattanterna i Thailands val

I söndagens val i Thailand till parlamentets underhus, representanthuset, finns 68 kandidater till premiärministerposten, men kampen står främst mellan dessa två:

Prayuth Chan-O-Cha

Militärjuntans ledare och sittande premiärminister som har försökt ha en mjukare, folkligare framtoning inför valet. På sitt Instagramkonto har han bilder på sig själv när han lagar mat och åker tåg med små barn. Prayuth har också skrivit en ballad om demokratins fördelar med titeln "En ny dag".

Den 65-årige förre arméchefen var den som ledde militärkuppen 2014 som störtade Yingluck Shinawatras regering efter våldsamma protester.

Prayuth leder partiet Phalang Pracharat och är populär bland ärkerojalister och den Bangkokbaserade eliten. Sedan kuppen har han legat bakom skapandet av det överhus i parlamentet, senaten, som ger honom en enorm fördel när parlamentet ska utse premiärminister.

Sudarat Keyuraphan

Toppkandidat för Pheu Thai, parti med band till de tidigare premiärministrarna Thaksin Shinawatra och hans syster Yingluck Shinawatra, som störtades i militärkuppen 2014 och har stöd på landsbygden.

Sudarat satt med i Thaksins regering, men förbjöds att inneha offentliga ämbeten i fem år sedan den senare störtats 2006.

Hon är oppositionsledare sedan det allierade partiet Thai Raksa Chart denna månad förvägrades rätten att ställa upp i valet. Författningsdomstolen beslutade då att partiet brutit mot vallagen genom att utnämna kung Maha Vajiralongkorns syster, exprinsessan Ubolratana, som premiärministerkandidat. Kungen tog öppet avstånd från hennes kandidatur.

ANNONS