Första coronafallet i Göteborg – spreds från norra Italien

Coronautbrottet eskalerar i Italien. Smittan har konstaterats hos runt 400 personer. Tidningen är på plats i turistmagneten Milano vars gator är ödsligare än vanligt.

ANNONS
|

På onsdagskvällen konstaterades det första fallet av coronaviruset i Göteborg. En man i 30-årsåldern, hemkommen från norra Italien, testades positiv för covid19.

Italien är det hittills värst drabbade landet i Europa. Viruset har fram till onsdag kväll dödat 12 personer i landet, det senaste offret var en 70-årig kvinna i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Antalet smittade är uppe i över 400, bland dem fem barn mellan fyra och 15 år.

Flera fall som har upptäckts i andra europeiska länder rör personer som nyligen besökt de värst drabbade områdena i norra Italien.I ett försök att minska smittspridningen har italienska myndigheter vidtagit en rad åtgärder i Milano och närliggande områden.

ANNONS

"Den röda zonen"

Bara en knapp timmes bilresa från miljonstaden Milano har myndigheter upprättat ”zona rossa”, den röda zonen. Omkring 55 000 personer är instängda i de elva drabbade småstäderna och byarna som är satta i karantän. Under de närmaste två veckorna får de inte resa till eller lämna sina hemmaorter. Skulle de ertappas med att försöka smita över karantängränsen riskerar de dryga böter eller till och med fängelse.

Museer, biografer och flera kyrkor är stängda. Alla föreställningar på det ikoniska operahuset La Scala är inställda. Det är första gången som La Scala-teatern håller stängt sedan andra världskriget.

Det här slår hårt mot mode- design- och operastaden Milano vars gator nu är ovanligt tomma.

"Som att befinna sig i en krigszon"

Ebba Deijenberg Skiöldebrand, som från början är från Göteborg, bor i centrala Milano sedan 3,5 år tillbaka. Hon har aldrig sett sin nya hemstad så här tidigare.

– Absolut märker man av det. Speciellt efter helgen var det som att befinna sig i en krigszon. Det var massor av folk i matbutikerna och det slut på varor. Är man i Italien och det är slut på pasta så är det illa, säger 25-åriga Ebba Deijenberg Skiöldebrand.

Själv har hon bunkrat upp med matvaror så att hon klarar sig över helgen till att börja med.

ANNONS

Hon är ekonomistudent vid Universitá Bocconi som likt många skolor är stängt för närvarande. Många av hennes studentkompisar har rest hem till Sverige, men själv stannar hon tills vidare.

– Jag ska börja ett nytt jobb på måndag så jag vill gärna stanna här. Jag ska göra min praktik på Business Sweden. Men vi får se hur det utvecklar sig. Jag följer hela tiden information från myndigheterna och Världshälsoorganisationen, säger Ebba Deijenberg Skiöldebrand.

Hemma i Göteborg är familj och vänner oroliga, berättar hon.

– De är absolut oroliga. Men de är kanske inte mest oroliga för själva viruset utan mer för att man inte vet vad som kommer att hända; om man behöver isoleras eller inte.

Friskvårdscenter stängda

En annan svensk Milanobo är 42-åriga Karin Ringsell som arbetar som VD-assistent på ett multinationellt företag inom hälsa och sport. De har närmare 40 friskvårdscenter runt om i Italien, men alla är stängda som en försiktighetsåtgärd.

– Hela situationen är verkligen tragisk, säger Karin Ringsell.

Hon har bott i Milano sedan 2006 och känner inte igen sin stad.

– Det har blivit en spökstad den sista veckan. Det är väldigt oroväckande eftersom Milano är Italiens största ekonomiska center. Det är väldigt tydligt att den skräckpropaganda som regeringen har spridit har skapat stiltje i ekonomin.

ANNONS

Karin Ringsell upplever att regeringens åtgärder är för drastiska och att man framställer situationen som värre än vad den är.

– Regeringen har fått hela staden att stanna upp på grund av ett virus som inte är värre än den influensa som vi nästan allihop har haft under januari och februari.

Barnen hålls hemma

Just nu är skolorna stängda vilket krånglar till det för barnfamiljer. Karin Ringsells två barn får vara hemma med farföräldrarna när hon och maken arbetar.

– Men det börjar bli lite jobbigt för dem. Jag ska jobba hemifrån imorgon, men det är inte så lätt med en tvååring. Jag hoppas bara på att det ska bli bättre snart. Vi väntar nu på nya åtgärder från regeringen, men vi vet inte när de kommer.

Karin Ringsell bor cirka 18 kilometer utanför Milano och tar tunnelbanan varje dag för att komma till jobbet i centrala delar av staden. Hon är inte orolig för att bli smittad.

– Jag kan inte påstå att jag är orolig. Jag läser om symptomen och dödsfallen har varit bland gamla eller cancerpatienter. Så det känns inte oroväckande när man är ung och vid god hälsa. Det som känns skrämmande är att man stänger allt, speciellt i en stad som rör sig så mycket som Milano.

ANNONS
 Hanna Rydén på plats i Milano.
Hanna Rydén på plats i Milano.

LÄS MER:Bekräftat fall av corona i Göteborg

ANNONS