Första rymdresan med bara rymdturister avgår

Natten till torsdag svensk tid ska rymdkapsel från SpaceX avgå med fyra passagerare, alla rymdturister. Detta är den första rymdresan som görs utan en professionell astronaut, skriver CNN.

ANNONS

Rymdresan planeras avgå från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, USA nån gång mellan 02.02 och 07.02 natten till torsdag svensk tid.

Rymdresan är planerad att pågå i tre dagar och resenärerna kommer under de dagarna kretsa runt jorden. Ett varv runt jorden beräknas ta 90 minuter, skriver CNN.

Resan finansieras av affärsmannen och miljardären Jared Isaacman. Han är också flyguppvisningspilot. När rymden öppnade för kommersiella flygningar var han intresserad, berättar han för CBS News.

Tar med främlingar på rymdresan

Han kontaktade SpaceX och hyrde en resa som ska ta honom och hans medresenärer upp i en omloppsbana som går högre än den internationella rymdstationen, ISS. I tre dagar ska de kretsa kring jorden ombord på en Crew Dragon-kapsel. Hur mycket det kostar är okänt.

ANNONS

De övriga tre passagerarna var alla främlingar för Isaacman tidigare och har valts ut på olika sätt. Han donerade två av de tre kvarvarande platserna till St.Jude's Children's Research Hospital i Memphis, Tennessee, som specialiserat sig på cancer hos barn. Läkarassistenten och canceröverlevaren Hayley Arceneau, 29 tillfrågades då att följa med på resan.

Den andra platsen lottades ut via en online-tombola för att samla in pengar till St. Judes barnsjukhus. Den platsen fick 42-åriga Chris Sembroski.

Den tredje och sista platsen gick till geologen och läraren Sian Proctor, 51 som vann en tävling för entreprenörer efter att hon postat ett inlägg på sociala medier där hon berättar om sin konst och sina dikter som alla kretsar kring rymden.

Enligt CNN är det svårt att bedöma riskerna för resan men enligt NASA menar man att risken är 1/270 att resan slutar i ett katastrofalt misslyckade.

ANNONS