Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump under en presskonferens på fredagen.

Förvirring kring Nordkoreasanktioner

USA:s president Donald Trump skrev på Twitter att han stryker nya sanktioner mot Nordkorea, som hans finansdepartement tillkännagivit bara en dag tidigare. Men det stämmer inte, uppger en regeringskällkälla för Reuters.

Donald Trumps tweet under fredagen, "Jag har i dag beordrat att de sanktionerna ska dras tillbaka", var enligt källan menat som en referens till att ytterligare sanktioner inte var att vänta.

Sanktionerna som saken gäller är riktade mot två kinesiska företag som anklagas för att ha hjälpt Nordkorea att undvika de internationella sanktioner som ska förmå diktatorn Kim Jong-un att lägga ner sitt kärnvapenprogram.

Förvirringen inleddes när Trump i sin tweet hänvisade till sanktioner som finansdepartementet utlyst "i dag", det vill säga på fredagen. Men när inga sanktioner utlysts under dagen tolkade experter, andra politiker och journalister Trumps ord som gällande torsdagens beslut.

Vita huset svarade inte på frågor om vad presidenten menat, men talesperson Sarah Sanders sade att:

- President Trump gillar ordförande Kim och tycker inte att de här sanktionerna är nödvändiga.

Adam Schiff, demokrat och ordförande i representanthusets underrättelseutskott, var redan innan dementin djupt kritisk mot den republikanska presidentens agerande.

"Korkad naivitet är farligt nog. Grav inkompetens och oordning i Vita huset gör det ännu värre", skriver Schiff på Twitter.