Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/8

FBI varnar för julterror

FBI och USA:s säkerhetsdepartement Homeland Security varnar för potentiella hot mot kyrkor i USA under julhelgen.

Lokala säkerhetsmyndigheter har fått ett meddelande av FBI och säkerhetsdepartementet där det står att IS-sympatisörer har uppmanats att utföra attacker mot folksamlingar under julhelgen, bland annat mot kyrkor.

"En blodig skräckfilm"

Det ska inte finnas något specifikt hot, enligt meddelandet. Men varningen kommer som ett svar på att en lista över offentliga, religiösa mötesplatser i USA har publicerats på en webbsajt för IS-sympatisörer. Meddelandets budskap ska bland annat ha varit "Att förvandla det kristna nya året, till en blodig skräckfilm", rapporterar CNN. 

Terrorgruppen IS ska dessutom ha spridit sitt budskap på sociala medier tillsammans med instruktioner på hur man konstruerar explosiva medel. 

Även Europa drabbas

Cirka 50 kyrkor, runt omkring i USA, ska ha stått med på listan över potentiella terrormål under julhelgerna. Dessutom ska platser i Kanada, Frankrike och Nederländerna ha funnits med på listan.

Ett annat inlägg ska ha uppmanat IS-anhängare att attackera hotell kaféer, gator och stora offentliga platser som är fulla med människor. 

I måndags körde en lastbil in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin. 12 personer miste sitt liv. IS har tagit på sig attacken.