Två misstänkta fall av den nya virusvarianten omikron har konstaterats i Danmark. Arkivbild.
Två misstänkta fall av den nya virusvarianten omikron har konstaterats i Danmark. Arkivbild. Bild: Paul Kleiven/NTB/TT

Danmark: Två misstänka fall av omikronvarianten

Flera länder i Europa rapporterar nu att fall av den nya virusvarianten omikron lokaliserats. Storbritannien, Tyskland, Italien och Tjeckien har bekräftat smittade och sent på lördagskvällen uppgav även Danmark att två misstänkta fall konstaterats.

ANNONS

Inom kort räknar det danska hälsodepartementet med att kunna ge besked om man kan bekräfta att två resenärer från Sydafrika bär på den nya varianten av coronaviruset, omikron.

I ett pressmeddelande som gavs ut på lördagskvällen, skriver departementet att det är mycket sannolikt att det rör sig om den nya virusvarianten, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Tidigare under kvällen meddelade en pressad Boris Johnson, den brittiske premiärministern, att inreserestriktionerna skärps.

Det innebär bland annat att Storbritannien kommer att kräva av samtliga inresande resenärer som anländer till landet att de ska isoleras till dess att de kan visa upp ett negativt PCR-test.

– Vi måste nu gå vidare för att genomföra ett nytt regelverk för testning, sade Johnson vid en hastigt sammankallad presskonferens på lördagskvällen.

ANNONS

Ökat krav på användande av munskydd kommer också att införas.

Land efter land

Beskedet kom några timmar efter att det offentliggjorts att två fall av den nya virusvarianten påträffats i Storbritannien.

– I går kväll blev jag kontaktad av den brittiska enheten för medicinsk säkerhet. Jag blev informerad att man hittat två fall av den nya varianten, omikron, i Storbritannien. Ett i Chelmsford och det andra i Nottingham, sade hälsominister Sajid Javid, på lördagseftermiddagen.

Senare under dagen kom bekräftelse från Tysklands sjukvårdsmyndigheter över vad som redan misstänkts – två nya fall av smittade med omikronvarianten hade lokaliserats i delstaten Bayern. Kort därpå kom beskedet från Italien; en person som rest från Moçambique i södra Afrika hade konstaterats smittad med de nya varianten. Även Tjeckien bekräftade ett fall under kvällen.

Tidigare hade det varnas för "mycket hög risk" för spridning i Europa. Även Belgien tror sig ha upptäckt fall av varianten.

Snabb händelseutveckling

För varje timme som går meddelar fler länder att de inför restriktioner för resande från länder i södra Afrika. Bakom den snabba händelseutvecklingen finns en växande oro för den nya varianten av coronaviruset, som så sent som i fredags fick namnet omikron.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC och landets utrikesdepartement utfärdade på lördagskvällen (svensk tid) en "res inte-varning" för åtta länder i södra Afrika.

ANNONS

Det första fallet av virusmutationen rapporterades till Världshälsoorganisationen (WHO) från Sydafrika den 24 november och upptäcktes i ett prov som togs den 9 november. Fall har, förutom i Europa, också konstaterats i Botswana, Hongkong och Israel.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC anser att det finns "mycket hög risk" för att varianten kommer att spridas i Europa.

Stort antal mutationer

I Nederländerna undersöker myndigheter huruvida 61 personer som testat positivt för covid-19 sedan de flugit från Sydafrika till Amsterdam bär på omikronvarianten. De som har testat positivt isoleras på hotell i väntan på nya prover.

Mycket är fortfarande okänt om den nya virusvarianten, men den bär på ett stort antal mutationer och har fått snabb spridning i Sydafrika, där bara omkring 24 procent av befolkningen är fullvaccinerad mot covid-19.

Tidiga uppgifter tyder på att omikron kan medföra ökad risk för återinfektion jämfört med andra smittsamma varianter, enligt WHO. Det betyder att människor som har insjuknat i covid-19 och tillfrisknat kan drabbas igen.

"Vet mycket lite"

Men om varianten verkligen är mer smittsam eller huruvida nuvarande vacciner är mindre effektiva mot omikron kan ta flera veckor att reda ut.

– Vi är alla fruktansvärt oroade över det här viruset, säger professor Willem Hanekom, chef för det sydafrikanska forskningsinstitutet Africa Health Research Institute, till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

– Den vetenskapliga reaktionen från Sydafrika är att vi måste lära oss mycket så snart som möjligt. Vi vet mycket lite. Vi vet till exempel inte hur virulent det här viruset är, hur svår sjukdom orsakar det?

WHO varnar för förhastade och panikartade beslut om restriktioner och uppmanar till ett "riskbaserat och vetenskapligt tillvägagångssätt". Men en orolig värld fruktar det värsta eftersom det seglivade coronaviruset utlöst en pandemi som redan tagit mer än fem miljoner liv i världen.

ANNONS