Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild. Bild: Hasan Jamali/AP/TT

Fler saudier åtalade för journalistmord

Ytterligare sex saudiska medborgare har förts upp på den långa listan av åtalade vid en rättegång i Turkiet om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018.

Därmed är 26 personer åtalade i sin frånvaro i rättegången, som inleddes för fyra månader sedan och hade sin andra förhandling på tisdagen.

En vicekonsul och en attaché anklagas för "avsiktligt mord med monstruös avsikt", medan fyra andra misstänks för att ha förstört, dolt eller manipulerat bevisning.

Regimkritikern Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Makabra uppgifter har framkommit om vad som kan ha hänt med kroppen, som aldrig hittats.

Bland de åtalade finns Saudiarabiens tidigare biträdande underrättelsechef och en före detta rådgivare till det saudiska kungahuset.

CIA har dragit slutsatsen att det är sannolikt att självaste kronprins Mohammed bin Salman gett order om mordet, vilket han nekat till.

Rättegångar om mordet har tidigare hållits i Saudiarabien, men bakom lyckta dörrar. I september kom uppgifter från landet om att åtta personer dömts till mellan åtta och 20 års fängelse men ingen av dem har namngivits.

Domstolen i Istanbul har satt den 4 mars som nästa rättegångsdag.

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och sade att en rädslans kultur råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom aldrig levande därifrån.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.