Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nyfödda bebisar vid ett sjukhus i Jammu, Indien. Arkivbild.

Flickbebisar lever farligt i Indien

Trots att Indien erbjuder gratis sjukvård för spädbarn dyker föräldrar i mindre utsträckning upp med sina flickor än pojkar, enligt FN:s barnorgan Unicef.

Fler bebisar dör i Indien än i något annat land i världen. Årligen rör det sig om 600 000, vilket är ungefär var tredje spädbarn som avlider i världen.

Enligt indisk data är det betydligt fler flickor än pojkar som dör, vilket också gäller barn upp till fem års ålder.

Socialt sårbara

"Flickor har fördelen av att vara biologiskt starkare, tyvärr är de extremt sårbara socialt", säger Yasmin Ali Haque, Unicefs Indienrepresentant, via mejl, och fortsätter:

"Diskrimineringen börjar till och med innan de är födda".

I Indien är det fortfarande mer vanligt att aborter görs på flickfoster. Och trots att landet har 700 statliga sjukhus som erbjuder gratis vård till spädbarn, så är sex av tio barn som får vård pojkar.

Mindre värda

Föräldrar till flickor undviker att ta sina flickor till sjukhusen, för att de inte vill ta ledigt från arbete eller betala för att ta sig till sjukhuset, enligt Gagan Gupta, hälsospecialist vid Unicef. Samma trend syns vid de center där barn behandlas för undernäring.

- Det här är ett tecken på de sociala barriärer som flickor möter. De är värda mindre i samhället, säger Gupta.

Orsakerna är bland annat förekomsten av informella regler om att flickor inte får ärva, även om det i juridisk mening är olagligt. Döttrar ses också som en börda, då familjerna betalar hemgift när de gifter sig.