Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden från en video som publicerats av IS propagandaorgan Aamaq sägs visa skador av bombningarna över Raqqa, IS så kallade "huvudstad". Arkivbild

FN: 100 000 civila i al-Raqqa måste skyddas

Upp till 100 000 civila sitter fast i al-Raqqa i Syrien, klämda mellan terrorstämplade Islamiska staten (IS) och den framryckande USA-ledda alliansen. FN vädjar nu om att civila liv måste sparas.

Minst 173 civila har dödats i anfallen sedan den 1 juni, enligt FN, som befarar att den verkliga siffran kan vara mycket högre.

“Civila får inte offras för snabba militära framgångar", säger FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein i ett uttalande.

De intensiva bombardemangen mot al-Raqqa "under de tre senaste veckorna rapporteras ha lämnat civila skräckslagna och osäkra på var de kan söka skydd, fångade mellan IS monstruösa grymhet och den hårda kampen för att besegra den", fortsätter han.

IS försöker hindra civila från att fly och de som lyckas ta sig ut riskerar att dödas av landminor eller hamna i korseld.

FN uppmanar de olika styrkor som ingår i alliansen mot IS att följa folkrätten, bland annat att vidta alla tillgängliga åtgärder för att undvika förluster bland civilbefolkningen.

I uttalandet säger FN:s människorättskommissarie också att det finns oroande rapporter om övergrepp utförda av kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF. Miliser som ingår i SDF anklagas för plundring, kidnappningar och rekrytering av barn i områden som de kontrollerar, bland annat i staden Tabqa som erövrades under offensiven mot al-Raqqa.