FN-utredaren Agnès Callamard. Arkivbild.
FN-utredaren Agnès Callamard. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

FN-experter: Utred Navalnyj-förgiftning

ANNONS

Två framträdande människorättsexperter som är knutna till FN efterfrågar en internationell utredning av förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Agnès Callamard, som bland annat utrett mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, och Irene Khan, expert på yttrandefrihet, betonar vikten av att gå till botten med händelsen för att kunna utkräva ansvar.

"Vi tror att förgiftningen av Navalnyj med novitjok kan ha gjorts för att skicka en tydlig och hotfull varning om att alla som kritiserar eller motarbetar staten riskerar att gå samma öde till mötes", skriver de oberoende experterna, som utsetts av FN men som dock inte talar för organisationens räkning.

ANNONS

De uppmanar också ryska myndigheter att omedelbart släppa den fängslade Navalnyj fri. Han greps direkt på flygplatsen i januari då han återvände från Berlin där han vårdades efter att i somras ha förgiftats med nervgiftet novitjok.

Regimkritikern fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland.

ANNONS