Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Forskare planerar återskapa levande ”mammut”

Tusentals år efter att den ullhåriga mammuten dog har nu ett gäng forskare på ett biovetenskapsföretag i USA tagit sig an uppgiften att återskapa ett hybriddjur mellan elefant och ullhårig mammut.

Företaget Colossal har samlat in runt 130 miljoner kronor till projektet. Idén återskapa mammutar har diskuteras i många år, men nu tror forskargruppen att de kan lyckas med projektet.

Första steget i projektet är att försöka skapa en elefant-mammut-hybrid genom att i labb tillverka embryon som innehåller dna från mammutar. Mammut-dna:t kommer från djur som hittats nedfrusna i permafrost och man planerar att använda sig av hudceller från asiatisk elefant för att skapa hybriden, skriver the Guardian.

Embryot ska sedan planteras in i en surrogatmamma eller möjligtvis i en artificiell livmoder. Om forskarna lyckas med sina planer kan de första mammuthybriderna vandra på jorden inom loppet av sex år.

– Vårt mål är att skapa en elefant som tål kyla men som både ser ut och beter sig som en mammut, säger professor George Church vid Harvard Medical School som arbetar med projektet till the Guardian.

Delade meningar bland forskare

Projektet syftar till att ge den hotade asiatiska elefanten nya egenskaper som gör att de kan överleva i ett mer arktiskt klimat där mammutarna tidigare levt. Man hoppas också att hybriddjuren ska bidra till att mildra klimatkrisen i det arktiska området genom att till exempel välta träd, ett beteende som hittas bland djuren.

– Vårt mål är inte bara att återskapa mammuten, utan att skapa flockar av hybriddjur som kan leva vilt i den arktiska regionen, säger Colossals vd Ben Lamm till the Guardian.

Det finns dock delade meningar i forskarvärlden om projektet. Doktor Victoria Herridge, evolutionär biolog vid naturhistoriska museet i London, uppger för the Guardian att hon inte tror att flockar av hybridmammutar är en möjlig lösning för att förbättra det arktiska landskapet.

– Den omfattning som detta experiment hade behövt genomföras på är enorm. Vi pratar om hundra tusentals mammutar och det tar 30 år för varje djur att nå vuxen ålder, säger hon till the Guardian.