Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump efter att ha meddelat att nedstängningen tillfälligt stoppas.

Fortsatt oro bland statsanställda i USA

De myndighetsanställda som inte har fått lön under det pågående budgetbråket i USA kan äntligen få sina pengar. Men oron är fortfarande stor eftersom Trump hotat med en ny nedstängning om han inte får sina murpengar.

USA:s president Donald Trump har gjort upp med kongressledare om att tillfälligt häva nedstängningen av statsapparaten fram till den 15 februari. Det innebär att 800 000 människor kan få sin första lön på över en månad i den längsta nedstängningen i USA:s historia.

Men presidentens beslut är tillfälligt. Fortfarande kvarstår Trumps krav om pengar till säkerhet vid gränsen mot Mexiko, vilket skapar fortsatt oro bland statsanställda.

Tillfällig återhämtning

Racheal Abraham som arbetar för den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten (TSA) på Ronald Reagan-flygplatsen i Washington DC ser ändå fram emot att kunna slappna av, om än kortvarigt.

- Det ger statsanställda lite andrum i några veckor innan stressnivån går upp igen. Vi kan inte fortsätta kastas fram och tillbaka mellan att få betalt och vänta på lönen. Våra liv är beroende av dessa löner, säger hon.

Enligt ratinginstitutet S&P Global har den amerikanska ekonomin förlorat runt sex miljarder dollar (motsvarande drygt 54 miljarder kronor) som en följd av nedstängningen.

Vägrat infinna sig

Att delar av den amerikanska statsapparaten stått stilla har även fått andra konsekvenser. Tusentals anställda vid skattemyndigheten som kallats tillbaka till arbetet har vägrat att dyka upp trots att regeringen beordrat totalt 26 000 att återvända.

Dulce Hernandez som arbetar på myndigheten berättar om den konstanta oro som funnits sedan i december. Hon har ofta fått samtal om nätterna från oroliga anställda som inte vetat hur de ska betala sina räkningar.

- Jag hoppas att de får ordning på det här och reder ut det, för vi kan inte gå igenom det här igen. Stressnivån... jag har inte kunnat sova, säger hon.