Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont meddelar i ett flera gånger uppskjutet tal att han avstår från att utlysa nyval.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont meddelar i ett flera gånger uppskjutet tal att han avstår från att utlysa nyval.

Fortsatt ovisst om Kataloniens nästa drag

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har valt att inte utlysa nyval, eftersom han inte fick önskade garantier från Madrid. I ett tal säger han att det nu är upp till Kataloniens parlament att besluta om att utlysa självständighet eller inte.

ANNONS
|

Puigdemont höll sitt flera timmar försenade tal utanför regeringsbyggnaden på Plaça de Sant Jaume i centrala Barcelona. Under hela eftermiddagen har uppgifter cirkulerat om att han skulle utlysa nyval, för att avvärja hotet om att centralregeringen i Madrid skulle avskaffa självstyret.

- Jag var redo att utlysa val om garantier hade lämnats. Men det finns i dag inga garantier som berättigar att utlysa val, sade han enligt Reuters.

ANNONS

Han sade att det nu är upp till regionparlamentet att avgöra hur regionen ska svara på hotet från Madrid. Regionparlamentet debatterade frågan under kvällen innan mötet ajournerades. Debatten återupptas klockan tolv på fredagen.

Riskerar svekdebatt

Om Carles Puigdemont hade utlyst nyval hade han trotsat inte bara sina tidigare uttalanden om att utropa självständighet, utan även lagen om folkomröstningen som regionparlamentet stiftat. Enligt den skulle självständighet utropas om det blev ett ja i den av författningsdomstolen förbjudna omröstningen den 1 oktober, vilket det blev.

På fredag ska den spanska senaten – där regeringspartiet Partido Popular (PP) har majoritet – rösta om regeringens planer på att använda sig av grundlagens artikel 155 för att ta kontrollen över Katalonien.

De ledande katalanska separatisterna har arbetat med tre alternativ som svar på centralmaktens planer: att utlysa nyval i Katalonien eller utropa självständighet – med eller utan ett efterföljande nyval. Trots långa möten under natten och dagen med företrädare för den separatistiska koalitionen Junts pel Sí ("Tillsammans för ja"), var de inte överens, enligt spanska medier.

Stödparti emot nyval

Regeringens stödparti, vänsterradikala CUP, deltog inte i förhandlingarna. CUP anser att resultatet i folkomröstningen gäller, och motsätter sig därför ett nyval.

- Det skulle vara att underkasta sig, som en vasall. De (regeringen i Madrid) behandlar oss som en koloni. Att utlysa nyval skulle vara det mest destruktiva verktyget för att stoppa självständighetsprocessen, sade CUP-ledamoten Carles Riera tidigare i veckan, enligt El País.

ANNONS

I Madrid anser det största oppositionspartiet, socialdemokratiska PSOE, att det inte är nödvändigt att upphäva det katalanska självstyret om Carles Puigdemont utlyser nyval före senatens omröstning. Men inom PP finns starka krafter som vill att centralmakten tar kontrollen över Katalonien oavsett hur Puigdemont väljer att agera.

I det senaste regionvalet fick Junts pel Sí och CUP en knapp majoritet i parlamentet – men utan att få en majoritet av rösterna. Enligt en färsk opinionsundersökning som publicerades av El Periódico tidigare i veckan skulle resultatet bli snarlikt om ett val hölls i dag.

TT
Fakta: Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen och planerar en omröstning på fredag den 27 oktober.

Källa: Reuters

ANNONS