Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Rwandas President Paul Kagame. Arkivbild.
Rwandas President Paul Kagame. Arkivbild. Bild: Ben Curtis/AP/TT

Frankrike öppnar Mitterrands Rwandaarkiv

Rwandas president Paul Kagame välkomnar en rapport av en fransk kommission som har utrett folkmordet i Rwanda 1994 då 800 000 människor brutalt dödades.

– Vi välkomnar rapporten för att det markerar ett viktigt steg mot en allmän förståelse av vad som ägde rum, sade Kagame på onsdagen då den årliga ceremonin för den officiella minnesdagen för folkmordet inföll.

Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli meddelade samtidigt att man kommer att öppna arkiven om Rwanda från den tidigare presidenten François Mitterrands tid vid makten.

Enligt ett uttalande från Macrons kansli handlar beslutet om att öppna arkiv mellan 1990 och 1994 för att skapa förutsättningar för att förstå Frankrikes roll i Rwanda.

"Frankrike deltar i det rwandiska folkets högtidlighållande av minnet av folkmordet av tutsier och vill denna minnesdag uttrycka sin medkänsla och solidaritet med dem som flydde och med offrens anhöriga", skriver man i uttalandet.

Kommissionen, som tillsattes av Macron och som presenterade sin rapport förra månaden, kom fram till att dåvarande president François Mitterrand bedrev en "misslyckad" politik gentemot Rwanda.

Slutsatserna i rapporten är för fransk del förödande då det bland annat konstateras att den franska ledningen "förblev blind" för de förberedelser till massmördandet av rwandier ur folkgruppen tutsier som sedan följde.

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

I december 2018 lades en fransk utredning av attentatet mot presidenten 1994 ned i brist på bevis. Utredningen inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som var med på planet.