Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En polisbil i brand i samband med protester i Paris. Arkivbild från 9 februari.

Frankrike har tröttnat på protester

En majoritet av fransmännen tycker att Gula västarna ska sluta med sina demonstrationer. Två av tre anser att den breda proteströrelsen har gått ur spår och inte längre återspeglar det ursprungliga missnöjet.

56 procent av väljarna anser att Gula västarna ska sätta ett officiellt stopp för de veckoliga protesterna, visar en opinionsundersökning från det franska institutet Elabe. För första gången under de månader som demonstrationerna har pågått är det en majoritet. Andelen har växt med elva procentenheter på en månad.

64 procent anser att rörelsen inte längre återspeglar de krav som den från början byggde på.

När protesterna började i mitten av november riktades de mot höjd bränsleskatt, men i takt med att fler anslöt blev det en bredare proteströrelse i mer allmän riktning mot president Emmanuel Macron och landets styre. Protesterna har delvis präglats av vandalisering och sammandrabbning med polis, som har skyllts på mer extrema element som sällat sig till skarorna.

Enskilda personer aviserade nyligen att de ska ställa upp i EU-valet i Gula västarnas namn.

Emmanuel Macrons svar har varit en "nationell debatt", där han rest runt i Frankrike och svarat på frågor i flera timmar långa sammanträden. Efter det har hans popularitetssiffror vänt något.

Även om de flesta nu tycker att protesterna spelat ut sin roll så är det fortfarande en majoritet som sympatiserar med rörelsen, enligt Elabe-mätningen, där 1 001 personer tillfrågades.