Tekniker undersökte lastbilen som användes för att köra igenom en folksamling i Nice på torsdagskvällen.
Tekniker undersökte lastbilen som användes för att köra igenom en folksamling i Nice på torsdagskvällen.

Frankrike i chock efter dödligt dåd

Frankrike skakas av ytterligare ett attentat. Minst 84 människor dödades när en lastbil körde rakt in i en folksamling under nationaldagsfirandet i Nice.

ANNONS

Panik utbröt på strandgatan Promenade des Anglais i Nice när en vit lastbil körde in i den nationaldagsfirande folksamlingen sent på torsdagskvällen. Föraren av bilen – enligt poliskällor till Reuters en 31-årig fransk-tunisisk man – plöjde uppemot två kilometer genom folksamlingen innan han stoppades av polis.

Vittnen beskrev att offren inte hade en chans. De föll som käglor när lastbilen stormade fram. Enligt The Guardian ska föräldrar ha kastat sina barn över stängsel för att få dem i säkerhet. Människor sprang i panik från platsen.

Gärningsmannen, som enligt poliskällor till Reuters var okänd av underrättelsetjänsten men känd av polisen för annan brottslighet, ska ha öppnat eld mot människor, innan han själv sköts ihjäl av polis.

ANNONS

Svenska Ylva Sefastsson, 23 år, befinner sig i Nice tillsammans med två vänner. De bor i en lägenhet precis i närheten av det inträffade.

- Vi satt på vår balkong och hörde att folk började skrika och vi såg att folk började springa på gatan nedanför oss. Sedan hörde vi några smällar, säger hon till TT.

Sverige uttrycker stöd

Utrikesminister Margot Wallström framför Sveriges kondoleanser till Frankrike efter attacken.

- Vi tar kontakter och visar vår samarbetsvilja att hjälpa till, det handlar om allt från myndigheter och poliser, till att vi politiskt kommer att träffas här framöver, men framför allt uttrycker vi vårt stöd, säger hon till TT.

Hon förklarar att Sverige kommer att stötta Frankrike om de behöver hjälp och betonar att det handlar om både långsiktigt och kortsiktigt arbete.

- Det bästa vi kan göra är att fundera över hur vi kan förebygga och förhindra den här typen av attacker i framtiden. Det är ju ett politiskt arbete och handlar om att vi samarbetar och blir ännu effektivare i att militärt komma åt IS och andra terrororganisationer, men också angriper grundorsakerna med allt från fattigdomsbekämpning till att bygga länder starkare.

ANNONS

Än så länge har ingen grupp eller organisation tagit på sig dådet.

Flera barn döda

I ett tv-sänt tal från Elyséepalatset sade en sammanbiten men samlad Hollande att flera barn dödats.

- Vi är förfärade. Men Frankrike är starkt och Frankrike kommer alltid vara starkare än de fanatiker som attackerade henne i dag, säger presidenten, som i dag kommer att resa till Nice.

De undantagslagar som infördes efter Parisdåden och skulle upphöra den 26 juli förlängs nu i tre månader och arméreservister kommer att kallas in för att säkerställa säkerheten.

- Under de här omständigheterna måste vi visa absolut vaksamhet och beslutsamhet, säger han och berättar att landet kommer att förstärka sin roll i Irak och Syrien, säger Hollande.

Spänt i Nice

TT:s fotograf Sebastian Lejon på plats berättar att han under natten såg en person gripas av polis med förstärkningsvapen.

- Polisen tog en kille som försökte smita. Då blev det lite spänt och jag blev bortmotad, säger Lejon.

ANNONS

När en grupp som såg ut som turister sprang mot ett hotell drog polisen vapen och skrek, berättar han, och säger att det fortfarande är mycket ambulanser nere vid stranden. Många är rädda.

- Jag pratade med en man från Lyon som inte hade någonstans att bo. Han var livrädd och visste inte hur han skulle ta sig därifrån. Folk är skärrade och polisen är på helspänn.

Antiterrorutredning

I lastbilen hittades vapenattrapper och en granat som inte fungerade, rapporterar Nice-Matin med hänvisning till en källa nära utredningen, som nu leds av antiterrorutredare.

Italien förstärker sin gränskontroll mot Frankrike på tre vägar och vid järnvägsstationen i Ventimiglia, säger den italienske inrikesministern Angelino Alfano, enligt nyhetsbyrån Reuters. Nice ligger 35 kilometer från den italienska gränsen.

"Vår säkerhetsapparat arbetar för fullt", skriver Alfano på Twitter.

Franska myndigheter uppmanar blodgivare att ge blod, skriver den franska tidningen Libération.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar, men uppmanar svenskar i Nice att kontakta anhöriga samt att följa lokala myndigheters råd.

Fakta: Tidigare dåd

130 människor dödades och mer än 350 skadades i en serie attentat på olika platser i Paris den 13 november 2015. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dåden.

De flesta av dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan, där beväpnade män öppnade eld mot publiken under en konsert med bandet Eagles of death metal.

35 personer dödades och minst 200 skadades i attacker på Bryssels internationella flygplats Zaventem och i stadens tunnelbana den 22 mars 2016. IS har tagit på sig även dessa dåd.

Vid åttatiden på morgonen exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på flygplatsen. Strax därefter drabbade en andra explosion flygplatsen. Skott ska också ha avlossats innan bomberna utlöstes.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Fakta: Dådet i Nice

En man kör en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice den 14 juli.

På platsen fanns många besökare som strax före hade tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier.

Vansinnesfärden pågår långt. Enligt Reuters minst 100 meter, medan Guardian skriver att lastbilen zickzackat sig fram i två kilometer. Mannen ska också ha skjutit mot de flyende.

Föraren skjuts till döds av polis.

Minst 84 personer är döda, varav flera barn. Många är allvarligt skadade, flera av dem kritiskt, enligt Frankrikes inrikesminister.

Frankrikes president beskriver attacken som terrorlik.

ANNONS