Gula västarna på Paris paradgata Champs-Élysées på lördagen.
Gula västarna på Paris paradgata Champs-Élysées på lördagen.

Franska protester fortsätter i mindre skala

För sjätte helgen i rad har Gula västarna protesterat i Frankrike, men uppslutningen har minskat rejält jämfört med tidigare protester.

ANNONS
|

Omkring 38600 personer deltog i demonstrationer runt om i landet under lördagen, enligt inrikesdepartementet. Det kan jämföras med de 66000 som var ute på gatorna vid samma tidpunkt en vecka tidigare – och de närmare 300000 som slöt upp under den första protesten den 17 november.

Totalt greps 220 personer under lördagen, varav 81 hölls kvar i arrest. I Paris lyckades en grupp demonstranter jaga i väg kravallpolis i närheten av paradgatan Champs-Élysées.

Efter att till en början ha visat sig kallsinnig inför demonstranternas krav har de fortsatta protesterna tvingat president Emmanuel Macron att gör vissa eftergifter.

ANNONS

"Sjukt land"

Hälsominister Agnès Buzyn anser att regeringen nu är i fas med Gula västarnas krav, och uppmanar till "en mer konstruktiv dialog".

- När Emmanuel Macron kom till makten fanns en känsla av en social fraktur, ett sjukt land. Och det är mycket smärtsamt att inse att vi inte har kunnat lugna ner situationen, tvärtom har det verbala och fysiska våldet blivit mer utbrett, säger hälsominister Agnès Buzyn till tidningen Le Journal du Dimanche.

Regeringens talesperson Benjamin Griveaux är vassare i tonen. På Twitter skriver han att feghet, rasism, antisemitism och kuppmentalitet gömmer sig bakom det våldsamma beteendet från de mest radikala demonstranterna.

Nära den fransk-spanska gränsen uppger två journalister som bevakade demonstrationerna för tv-kanalen France2 att de attackerades av personer från Gula västarna.

Bredare missnöje

Antalet demonstranter har gradvis minskat sedan närmare 300000 deltog under den första protesten den 17 november, som riktade udden mot planerade höjningar av bränsleskatten. Sedan dess har proteströrelsen kommit att handla om ett bredare missnöje med Macrons ledarstil och hans ekonomiska politik, som kritikerna anser gynnar de rika på de mindre bemedlades bekostnad.

ANNONS

Pressad av protesterna lovade presidenten nyligen att höja minimilönerna och slopa en planerad skattehöjning för pensionärer.

Även om demonstrationerna mattats av syns en påverkan på julhandeln. Enligt Agnès Pannier-Runacher, vid finansdepartementet, har handlare rapporterat en nedgång på cirka 25 procent i genomsnittlig omsättning jämfört med samma period förra året.

TT-AFP

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps.

ANNONS