EU-flaggor slokar i gryningen i Bryssel sedan EU:s stats- och regeringschefer suttit hela natten och diskuterat vem som ska sitta på vilket toppjobb i unionen.
EU-flaggor slokar i gryningen i Bryssel sedan EU:s stats- och regeringschefer suttit hela natten och diskuterat vem som ska sitta på vilket toppjobb i unionen.

Frukostmöte om toppjobb i Bryssel

Timmarna går, men ovissheten består om vilka som ska sitta på de olika toppjobben i EU-maskineriet efter årets EU-val. Efter ännu en nattmangling söks nu en ny kompromiss – eller ännu ett nytt toppmöte.

ANNONS
|

Gårdagskvällens toppmötesmiddag i Bryssel för EU-ländernas stats- och regeringschefer kom i gång sent och övergick sedan i både nattvickning och gryningsljus, utan att enighet kunde nås.

EU:s "arbetsförmedlare", rådsordföranden Donald Tusk, fick planera in en lång rad enskilda samtal i natt för att hitta en kompromiss som alla kan stödja. Framför allt har Tusk talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Utöver de tidigare huvudkandidaterna Manfred Weber, Frans Timmermans och Margrethe Vestager uppges även EU:s brexitförhandlare Michel Barnier, Irlands premiärminister Leo Varadkar och bulgariska Kristalina Georgieva – verkställande direktör på Världsbanken – ha förts fram under natten som tänkbar ny ordförande för EU-kommissionen.

ANNONS

Vid åtta-tiden i morse återsamlades sedan samtliga ledare för att försöka enas.

"Toppmötesfrukosten har inletts", konstaterade Tusks talesman Preben Aamann på Twitter.

Om ingen uppgörelse kan nås nu heller väntar sannolikt ett nytt toppmöte, preliminärt den 15 juli.

Fem poster

Redan när EU-ledarna kom till Bryssel i går fanns oro för att processen skulle dra ut på tiden.

- Det är klart att det inte vore bra om vi inte den här gången heller kan komma fram med ett förslag. Parlamentet öppnar snart. Det är viktigt att vi från Europeiska rådet (toppmötet) har en uppfattning, sade statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet.

Framför allt gäller det att hitta en ny kommissionsordförande. Men i paketet ingår också en ny permanent rådsordförande, ny utrikeschef och ny bas för Europeiska centralbanken (ECB). Därtill behövs också hänsyn tas till vem som får posten som EU-parlamentets talman – som väljs i övermorgon – när det gäller att hitta den rätta balansen mellan olika politiska åsikter, geografisk hemhörighet och kön.

Inga kvinnor?

Stefan Löfven oroas över att jämställdheten återigen ska offras. Hittills har ingen kvinna suttit på de två tyngsta posterna, som kommissionsbas och permanent rådsordförande.

ANNONS

- Jag är oroad för att just jämställdheten är den faktor som de flesta tänker bort först. Men jag tänker i alla fall ligga på, sade Löfven när han anlände i går.

Inför toppmötet sågs Frans Timmermans som favorit till kommissionsposten. Socialdemokraten från Nederländerna ogillas dock av en rad länder i Öst- och Centraleuropa, samtidigt som starka krafter bland EU:s konservativa kristdemokrater fortsatt anser att kommissionsordföranden bör komma från deras partigrupp.

Tidigt i morse stod det ändå klart att alla kandidater fortfarande finns med i leken – även om alla också verkar ha svårt att samla tillträckligt stöd.

- För tillfället verkar det inte finnas någon lösning, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte vid ett kort besök i toppmötets pressrum.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Vägen vidare i EU

Här är några viktiga datum i EU-kalendern för den fortsatta processen kring unionens toppjobb:

• 1 juli: Finland tar över som ordförandeland i ministerrådet.

• 3 juli: Det nyvalda EU-parlamentet röstar i Strasbourg om ny talman.

• 15 juli: Preliminärt datum för eventuellt nytt toppmöte för att avgöra kommande toppjobb.

• 15–18 juli: EU-parlamentet samlas återigen i Strasbourg, eventuellt för att rösta om ny ordförande i EU-kommissionen.

• September: En ny kommissionsordförande väntas presentera vilka som får vilka uppdrag i nästa kommission. Ledamöterna ska sedan frågas ut i EU-parlamentet under hösten.

• 31 oktober: Mandatperioden löper ut för nuvarande kommission, samt även Europeiska centralbankens chef. Samma dag löper också tidsfristen ut för Storbritanniens förlängda förhandlingstid om brexit.

• 30 november: Mandatperioden löper ut för nuvarande permanente rådsordföranden Donald Tusk.

ANNONS