Gömda flicksmycken hittade i nazistiskt förintelseläger

Vid utgrävningar i det forna nazistiska förintelselägret Sobibór i Polen har forskare nu hittat smycken som legat dolda under golvet på lägret. Man tror att dessa tillhörde ett eller flera flickoffer. Nu söker man offrens anhöriga.

ANNONS
|

– Ett av fynden ärett triangulärt halsband som med största sannolikhet tillhört en flicka från den tyska staden Frankfurt, säger forskare från World Holocaust Memorial Centre Yad Vashem i Israel, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

På en sida av det triangulära halsbandet stårfrasen "Mazel Tov" på hebreiska. Det betyder "lycka till" och används som fras i Israel för att gratulera vid en positiv händelse. Det är dessutom ett datum stämplat på smycket: 3 juli 1929 och"Frankfurt".

På den andra sidan av halsbandet finns det en hebreisk bokstav som betyder "Gud" och tre små Davidsstjärnor.

Kan ha fallit genom hål i brädor

Smyckena har hittats av en internationell grupp forskare från Polen, Israel och Nederländerna. De tror att smyckena har fallit genom hål ibrädorna när flickorna släpades till gaskammaren.

ANNONS

– Fyndplatsen var förmodligen den del av förintelselägret där kvinnor och flickor var tvungna att klä av sig och där håret klipptes bort innan man skickades in i gaskammaren. Detta kan ha lett till att en del tillhörigheter fallit under golvet, säger forskare från World Holocaust Memorial Centre Yad Vashem i Israel,rapporterar Ritzau.

På det israeliska forskningscentrumet Yad Vashem tror man att halsbandetförmodligen tillhörde en flicka som hette Karo Cohn.

– Halsbandet påminner om det halsbandsom den judiska flickan Anne Frank hade, menar forskaren.

Anne Frankdödades i koncentrationslägret Bergen-Belsen i Nazityskland.Hon blev världsberömd genom sin dagbok somhar översatts till över 50 språk. Idag är den en av världensmest lästa böcker.Den har dessutom legat till grund för en lång rad pjäser och filmer.

ANNONS