Sigmar Gabriel, tidigare tysk vicekansler, utrikesminister och mångårig partiledare för Socialdemokraterna (SPD).
Sigmar Gabriel, tidigare tysk vicekansler, utrikesminister och mångårig partiledare för Socialdemokraterna (SPD).

Gabriel: Populister inte största hotet mot EU

Högerpopulister spås göra ett rekordval i EU-valet i maj. Men det stora hotet mot Europasamarbetet kommer från de demokratiska partiernas idéfattigdom, enligt Tysklands tidigare vicekansler Sigmar Gabriel.

ANNONS
|

Valet till Europaparlamentet i maj kokas i medierna ofta ned till två alternativ: nationalism à la Ungerns premiärminister Viktor Orbán eller EU-ivrande liberalism à la Frankrikes president Emmanuel Macron. I själva verket är knäckfrågan hur EU ska fortsätta vara en relevant aktör på den globala scenen, enligt Sigmar Gabriel, tidigare tysk vicekansler, utrikesminister och mångårig partiledare för Socialdemokraterna (SPD).

Gabriel, som är i Stockholm för ett seminarium hos Tysk-svenska handelskammaren, varnar för handlingsförlamning inför populismens frammarsch.

- I stället måste vi själva utveckla idéer för hur vi ska kunna visa för människor att Europa är den enda chansen för oss att ha en röst i världen även i framtiden, säger han till TT.

ANNONS

Socialdemokratin i kris

Samtidigt som partier ur populist- och extremhögern spås kamma hem stora framgångar i EU-valet har andra svårt att dölja sin oro. Inte minst socialdemokratin är på kraftig tillbakagång i Europa. I tunga EU-länder som Frankrike och Tyskland är de socialdemokratiska partierna i djup kris och har redan förlorat stora delar av sin väljarkår.

Resultatet i EU-valet kan bli ännu en kalldusch, av opinionsmätningarna att döma. Nedgången är ett symptom på att arbetarrörelsen har tappat greppet om de stora samhällsfrågorna, tror Gabriel.

- Vi måste på ett mycket tydligare sätt befatta oss med vardagsfrågorna, särskilt dem som rör arbetslivet, säger han.

Tystnad från Tyskland

Den franske presidenten Macron har sedan sin spektakulära valseger för två år sedan velat få med sig övriga EU-länder på sitt reformtåg. I september 2017 försökte han i ett linjetal på Sorbonneuniversitetet i Paris sälja in idén om en gemensam eurobudget, en eurofinansminister och en rad andra förslag i samma anda.

Från EU:s mäktigaste land Tyskland ekade tystnaden – ett stort misstag, medger Sigmar Gabriel, som då var utrikesminister i Angela Merkels regering.

ANNONS

Kristdemokraten Merkels efterträdare som partiledare, Annegret Kramp-Karrenbauer, berömde nyligen Macrons vision för ett Europa med mer handlingskraft, men höjde samtidigt ett varningens finger. Mer överstatlighet? Nej, tack.

"Överdriv inte hotet"

Gabriel och hon är eniga på en punkt: De stora partierna till höger och vänster om den politiska mitten måste formulera egna lösningar i stället för att defensivt gå i opposition mot populister. Och partier som Lega eller Alternativ för Tyskland (AFD) ska inte tillskrivas för stor vikt, anser Gabriel.

- De kommer att göra arbetet i Europaparlamentet svårare, eftersom deras ambition är att förstöra den parlamentariska processen. Men jag skulle inte heller överdriva hotet. Min känsla är att den största faran inte är de högerpopulistiska partierna, utan att Europas demokrater inte har det mod som krävs för att utveckla EU.

TT
Fakta: Sigmar Gabriel

Född 1959 i Goslar i den tyska delstaten Niedersachsen.

Tongivande socialdemokrat som bland annat varit vice förbundskansler (2013–2018), utrikesminister (2017–2018) och partiledare för SPD (2009–2017). Sitter sedan 2005 i förbundsdagen.

Tillhör den så kallade Seeheimerkretsen, som ibland beskrivs som tyska Socialdemokraternas högerflygel.

Källa: Tyska förbundsdagen, NE

ANNONS