Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Getexplosion när covid stoppade p-sprutorna

En oväntad följd av pandemin rapporteras från Wales. En lokal getstam ökar kraftigt sedan en insats för att ge djuren preventivmedel ställts in. Allt fler djur ses nu vandra omkring i stadsmiljö.

Redan i fjol spreds bilder från Llandudno i norra Wales, där orädda getter hade intagit gatorna i den coronastängda staden. Nu är flockarna tillbaka och de är större än någonsin, rapporterar The Guardian.

Cirka 30 getter går lösa i Llandudno medan cirka 150 vuxna djur och killingar vandrar runt i det närbelägna naturområdet Great Orme, säger områdets förvaltare till tidningen.

Hon berättar att antalet skjutit i höjden på grund av att en planerad kampanj för att ge de kvinnliga getterna p-sprutor fick skjutas upp på grund av pandemin. Därför föddes fler killingar än väntat i fjol.

Getabockarna är mer äventyrliga än sina kvinnliga artfränder och söker sig allt längre in i staden, särskilt när det är kallt. Myndigheterna befarar trafikolyckor när biltrafiken återvänder.

– De har blivit allt mer självsäkra eftersom det var varit så få människor ute under nedstängningen. Vi ber bilisterna att hålla utkik efter dem, säger förvaltaren Sally Pidcock till The Guardian.

Till sommaren ska getterna få preventivmedel om coronaläget tillåter.