Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

CDU-ledaren Armin Laschet. Arkivbild.
CDU-ledaren Armin Laschet. Arkivbild. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Gladlynt comeback-kung inte uträknad än

Armin Laschet sågs som Angela Merkels självklare efterträdare, för att sedan rasa i opinionen. Men comeback-kungen Laschet är inte uträknad än.

Kristdemokraterna i CDU har länge sett ut att gå mot sitt sämsta val sedan andra världskriget, men i de senaste mätningarna knappar de in på socialdemokratiska SPD. Ett välbekant scenario för CDU-ledaren Armin Lachet som varit uträknad förr.

I delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen 2017 låg Laschet tydligt efter i opinionen, men spurtade och segrade. I januari blev han ledare för CDU mot alla odds och säkrade sedan nomineringen som kanslerkandidat efter en långdragen kamp mot CSU:s populäre Markus Söder.

CSU:s redan vikande siffror blev inte bättre när en skrattande Laschet i somras fångades på bild under en pressträff i samband med översvämningskatastrofen i Nordrhein-Westfalen.

Han har också fått hård kritik för sin veliga hantering av coronapandemin i delstaten.

63-årige Laschet har gjort sig känd för sin gladlynta personlighet och beskriver sig själv som "passionerat europeisk". Han anses också vara mer migrationsvänlig än Angela Merkel och backade förbundskanslern under flyktingkrisen 2015.

I en tv-intervju fick Laschet nyligen frågan om han tror att folk underskattar honom.

– Många har uppenbarligen missbedömt mig, svarade han.