Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump vid fjolårets State of the union-tal i kongressen i Washington DC. Bakom honom syns vicepresident Mike Pence och den dåvarande republikanske talmannen Paul Ryan.

Gränsfrågan och abort i fokus i Trumps tal

En spänd relation till talmannen och hotet om ännu en nedstängning av statsapparaten skuggar USA:s president Donald Trump när han, en vecka försenad, intar kongressens talarstol för att hålla sitt årliga tal till nationen "State of the union". Vid sidan av gränssäkerhet rapporteras talet handla om abortlagar och politisk enighet.

Snett bakom Trump vid talet under natten till onsdag kommer representanthusets nytillträdda demokratiska talman Nancy Pelosi att sitta. Det är hon som formellt har bjudit honom till kongressen och det var hon som fick honom att skjuta på talet en vecka på grund av den då pågående nedstängningen. Det är också Pelosi som avfärdat gränsmurar som "omoraliska" och vägrat ge efter för Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor för bygget av en sådan mot Mexiko – det budgetbråk som låg till grund för nedstängningen.

"Björntjänst"

- Jag anser att hon (Nancy Pelosi) gör vårt land en björntjänst. Om hon inte godkänner en mur slösar resten av oss bara pengar och tid och energi för det (en mur) är vad som desperat behövs, sade Trump häromdagen till tidningen The New York Times.

Mycket tyder på att den republikanske presidenten ändå respekterar Pelosi, som är en tuff och erfaren politisk förhandlare. Men oenigheten om gränsmuren lär hänga som ett moln över det direktsända talet.

En inte alltför kvalificerad gissning är att invandringshöken Trump inför tv-kamerorna kommer att argumentera starkt för en mur mot Mexiko. Presidenten har länge hävdat att kriminella och droger flödar över USA:s södra gräns – något som bedömare ifrågasatt, bland annat eftersom antalet människor som grips för att olagligt ha tagit sig över gränsen kraftigt gått ner sedan millennieskiftet.

Slöseri med tid?

I nuläget pågår intensiva kongressförhandlingar om stärkt gränssäkerhet, i enlighet med den överenskommelse som ledde till att statsapparaten tillfälligt öppnades upp den 25 januari. Politikerna har fram till den 15 februari på sig att få fram ett lagförslag som kan godkännas av båda kamrarna och Trump – annars hotar fortsatt nedstängning. Men enligt presidenten är det bortkastad tid om skrivningen inte innefattar en gränsmur.

- Om det inte innehåller en mur funkar det inte. . . Jag vill inte ens slösa tid på att läsa det då, sade han häromdagen enligt nyhetskanalen CNN och återupprepade sitt hot om att utlysa undantagstillstånd för att runda kongressen och ändå finansiera murbygget.

Pelosi är lika tuff. Hon säger att lagförslaget inte kommer att innehålla murpengar, men att hennes parti – vid sidan av fler gränspoliser, sensorer och drönarövervakning – kan tänka sig att stödja stängsel på vissa platser.

- Om presidenten vill kalla det en mur kan han kalla det en mur.

Abortkritiskt – men positivt

Uttalandet visar hur viktig semantiken är i det delikata politiska spel som pågår. Det ökar pressen på presidentens talskrivare som de senaste veckorna jobbat mer än heltid med att fila på det timslånga anförandet.

Enligt uppgifter till webbtidningen Politico kommer talet att vara mer positivt och politiskt enande än tidigare tal. Donald Trump vill också stärka sin ställning bland konservativa kristna genom att understryka sitt motstånd mot abort – något som inte lär landa i särskilt god jord hos Demokraterna.

Andra tänkbara ämnen är kampen mot den pågående opiatkrisen, tillkännagivandet av ett andra toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och argument för varför USA drar tillbaka sina soldater från Syrien. De sista två har Trump varit öppet oense med landets underrättelsechefer om.

Demokraternas svarstal kommer att hållas av juristen och politikern Stacey Abrahams, som i höstas knappt förlorade guvernörsvalet i delstaten Georgia. Hon har beskrivits som en stigande stjärna inom partiet.