I början på juli greps tio människorättsaktivister under ett möte utanför Turkiets huvudstad Istanbul. Arkivbild.
I början på juli greps tio människorättsaktivister under ett möte utanför Turkiets huvudstad Istanbul. Arkivbild.

Gripne svenskens fru: Släpp honom

Den svensk som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul. Anhöriga och vänner kräver att han genast släpps fri. "Han har bedrivit fredligt människorättsarbete, inget annat", skriver hans fru.

ANNONS
|

Domarens överläggningar om tio gripna människorättsaktivister, däribland svenske Ali Gharavi, avslutades starkt försenade nu på morgonen i Istanbul, skriver Amnesty-företrädaren Andrew Gardner, som är på plats.

Domaren godkänner, på åklagares begäran, att sex av dem kvarhålls. De andra släpptes enligt AP omedelbart, men med reserestriktioner. Enligt Amnesty misstänks de sex kvarhållna för att ha "begått brott i en terrororganisations namn, men utan att vara medlem".

Fortsatt häktade

Bland de fortsatt häktade finns svenske medborgaren Ali Gharavi, Amnestys Turkietchef och en tysk.

Svenskens fru, Laressa Dickey, anser att beslutet är en förolämpning mot hans arbete för mänskliga rättigheter.

"Hundratals vänner och kollegor från hela världen intygar deras hederlighet och uppmanar Turkiet att häva åtalet och omedelbart släppa dem", står det i ett uttalande.

ANNONS

Ali Gharavi och nio andra greps under ett möte utanför Istanbul i början av juli, där han och en tysk deltog som utbildare i digital säkerhet för människorättsaktivister.

Kan ta månader

"Turkisk åklagare har haft tolv dagar på sig att ta reda på det uppenbara – att dessa aktivister är oskyldiga. Beslutet att häkta sex av dem visar att sanning och rättvisa har blivit fullkomligt obekant i Turkiet", säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett skriftligt uttalande.

- Vi vet inte vad som händer nu. Men de kan få vänta i månader i häkte. Det kan ta tid, säger Stefan Simanowitz vid Amnesty Internationals globala högkvarter i Storbritannien till TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill i nuläget inte kommentera ärendet.

- Vi jobbar nu via generalkonsulatet i Istanbul med att få mer information kring ärendet och för att bringa klarhet i vad svensken är anhållen för, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst.

ANNONS
TT
Bakgrund: Gripandet utanför Istanbul

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydöster om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige sitter åtminstone tio personer kvarhållna.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog den svenska medborgaren som utbildare.

De gripna på ön utreds för misstankar om medlemskap i "väpnad terrororganisation" enligt Amnesty.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kiliç, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS