Resterna av ett tak sticker upp över leran och slam efter dammkatastrofen. Arkivbild.
Resterna av ett tak sticker upp över leran och slam efter dammkatastrofen. Arkivbild. Bild: Andre Penner/AP/TT

Gruvjätte åtalas för dödlig dammkollaps

I fjol kollapsade en stor brasiliansk gruvdamm och 270 personer dödades eller saknas ännu. Nu åtalas gruvjätten Vale, det tyska certifieringsföretaget Tüv Süd samt 16 individer för katastrofen.

ANNONS

Åklagarsidan klargör att Vale och Tüv Süd åtalas för miljöbrott. De 16 enskilda individerna, däribland förre Vale-vd:n, åtalas för samma brott men också för att ha orsakat de dödsfall som krävdes.

Enligt den ledande åklagaren William Garcia Pinto Coelho hade tester visat på "oacceptabla risker" men för att skydda gruvbolagets rykte och marknadsvärde hade Tüv Süd och Vale ändå intygat att dammen var tillräckligt stabil.

– De två företagen utsatte samhället för en risk som de ansåg att samhället skulle ta, säger åklagaren vid en presskonferens.

Dammen innehöll miljontals ton gruvavfall, som vid raset den 25 januari släppte lös en flodvåg av lera och slam över omgivande bostäder, jordbruksmark och det övriga landskapet.

ANNONS

Vale säger sig hittills ha betalat motsvarande nära 4,6 miljarder kronor i ersättning till anhöriga och offer för katastrofen.

Det tyska företaget skriver i ett uttalande på tisdagen att det fortsätter att vara "djupt sorgset" över kollapsen men också att dess "verkliga orsaker" återstår att fastställas.

Förödelse där dammen kollapsade i Brasilien i januari i fjol. Arkivbild.
Förödelse där dammen kollapsade i Brasilien i januari i fjol. Arkivbild. Bild: Andre Penner/AP/TT

Gruvan Feijao intill den kollapsade dammen är en av fyra som ägs av det brasilianska gruvföretaget Vale i Paraopeba. De producerade tillsammans 26 ton järnmalm under 2017, vilket var ungefär sju procent av bolagets totala produktion.

Vale har varit i liknande blåsväder tidigare. I november 2015 dog 19 personer när en damm med giftigt, rött lervatten vid en gruva i samma delstat brast och begravde en by. Totalt släpptes omkring 60 miljoner kubikmeter lera och gruvavfall ut i vattensystemet och hundratals städer drabbades när dammen brast.

Den händelsen beskrevs då som Brasiliens värsta miljökatastrof hittills. Gruvbolaget Samarco och dess ägare BHP Billiton och Vale stämdes av delstaten Minas Gerais, 24 kommuner, runt 11 000 företag och cirka 240 000 drabbade privatpersoner.

Källa: Reuters, The Guardian, TT

ANNONS