Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó i nationalförsamlingen i Caracas.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó i nationalförsamlingen i Caracas.

Guaidó vill se fördömanden från Europa

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó uppmanar europeiska länder att fördöma president Nicolás Maduros beslut att sparka ut Tysklands ambassadör. EU hoppas att beslutet omprövas.

ANNONS
|

Guaidó menar att utvisningen av Tysklands ambassadör Daniel Kriener är ett "hot mot den fria världen".

- Först och främst måste Europa tydligt gå ut med ett fördömande. Därefter måste de ekonomiska sanktionerna mot regimen skärpas, sade Guaidó i en intervju med tyska Der Spiegel på torsdagsmorgonen.

Persona non grata

President Maduro har sagt att Tysklands ambassadör måste lämna Venezuela, eftersom landet stödjer Guaidó som utmanar honom om makten. Kriener var en av de diplomater som välkomnade Guaidó när denne kom tillbaka till Venezuela för två dagar sedan. Hittills är han dock den enda som förklarats som "persona non grata".

ANNONS

Nu uttalar sig även EU i frågan. På torsdagen säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, att EU hoppas att Venezuela tänker om i frågan då man vill kunna fortsätta kommunicera med båda sidor i konflikten.

- Vi beklagar faktumet att den tyska ambassadören pressas att lämna landet. EU hoppas att det här beslutet kan omprövas, säger hon.

- Vi är fortsatt fast beslutna att få till en fredlig och demokratisk lösning på den pågående krisen i Venezuela.

"Förvärrar situationen"

Enligt Juan Guaidó spelade Kriener en aktiv roll i försöken att få humanitär hjälp till Venezuela.

- Det verkar som att Maduros regim inte förlåter någon som vill hjälpa Venezuela, sade Guaidó i ett tal.

ANNONS

Den tyska utrikesministern Heiko Maas kommenterade att utsparkandet av Kriener "enbart förvärrar situationen".

Guaidó, som leder Venezuelas nationalförsamling, utropade sig till landets interimspresident den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer honom som landets rättmätige president. Han vill avsätta Maduro och tillsätta en övergångsregering som ska styra landet innan nya val hålls.

TT-AFP
Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS