Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Arkivbild.

Guaidó vill trotsa hoten och åka hem

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó säger att han vill trotsa hoten och återvända till sitt hemland för den fortsatta kampen mot president Nicolás Maduro. USA driver på frågan om hjälpsändningar i FN:s säkerhetsråd.

ANNONS
|

- En fånge är av ingen nytta för någon. Det är inte en president i exil heller, säger Guaidó till tv-kanalen NTN24.

Han vill efter en tid i bland annat Colombia, där han utan framgång försökt få in förnödenheter till Venezuela, trotsa hoten mot honom och familjen och återvända hem.

- Min roll och min plikt är att vara i Caracas, trots riskerna och oavsett vad det innebär.

ANNONS

Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer Guaidó som landets rättmätige president men Maduro vägrar ge vika.

Jobbar på resolution

USA:s Venezuelasändebud Elliott Abrams säger att Washington i veckan blir klara med ett resolutionsutkast till FN:s säkerhetsråd. Det går ut på att Venezuela ska bli tvunget att släppa in humanitär hjälp i landet.

Inför säkerhetsrådets medlemmar uppmanade Abrams omvärlden att ställa sig bakom Juan Guaidó och ta itu med "de omskakande konsekvenserna av Maduros korrupta, bedrägliga och inkompetenta styre, som så sent som denna helg ledde till instabilitet och våld" vid Venezuelas gränsområden mot Colombia och Brasilien.

Grannländerna och USA svarade på Juan Guaidós uppmaning att skicka bistånd till landet och i helgen rullade lastbilar från Colombia i väst och Brasilien i sydöst mot olika gränsövergångar. Maduros regering förstärkte gränsbevakningen och i sammandrabbningar dödades fyra personer av militären.

"Förbereder invasion"

Nicolás Maduro anser å sin sida att USA använder hjälpsändningarna som ett politiskt verktyg och han beskriver det som ett första steg mot ett militärt ingripande mot honom.

I Ryssland, som står på Maduros sida och med största sannolikhet använder sitt veto i säkerhetsrådet, är man inne på en liknande linje.

- USA förbereder en militär invasion av en självständig stat, säger Nikolaj Patrusjev, som sitter i den ryska regeringens säkerhetsråd, i en intervju med den ryska tidningen Argumenty i Fakty.

ANNONS

- Förflyttningen av amerikanska specialstyrkor till Puerto Rico, placeringen av amerikanska styrkor i Colombia och ytterligare faktorer pekar på att Pentagon förstärker sina trupper i regionen för att använda dem i en operation för att få bort Maduro från makten.

Det tillbakavisas helt av USA-sändebudet Abrams.

Soldater deserterar

Enligt colombianska myndigheter har 326 venezuelanska soldater deserterat och flytt till grannlandet sedan i lördags. Landets president Iván Duque stod sida vid sida med Juan Guaidó när hjälpsändningarna började rulla mot gränsen i helgen.

Hugo de Zela – utrikesminister i Peru som är del av alliansen mot Maduro – säger att venezuelanska diplomaters visum i landet dras in från början av mars. Peru accepterar inte diplomater vid ambassaden som Maduros regering har utsett.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller däremot fast vid att hans land inte vill välja sida.

- Jag vill inte bli inblandad i det här.

ANNONS
TT-AFP-Reuters
Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS