Guatemalas president Jimmy Morales talar i FN. Arkivbild.
Guatemalas president Jimmy Morales talar i FN. Arkivbild.

Guatemala flyttar ambassad till Jerusalem

Guatemalas beslut att flytta landets ambassad i Israel till Jerusalem är skamligt och olagligt, säger palestinska myndigheter. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar beskedet och säger att andra länder kommer att följa efter.

ANNONS
|

I en kort uttalande på Facebook skriver president Jimmy Morales att han bestämt sig för att flytta ambassaden från Tel Aviv efter att ha pratat med Netanyahu.

Netanyahu hyllar beslutet. "Detta är bara början och det är betydelsefullt", heter det i uttalandet från den israeliske premiärministern.

Palestinska myndigheten fördömer beskedet från Guatemala och kallar det "en skamlig och olaglig åtgärd som går stick i stäv med önskemålet från kyrkliga ledare i Jerusalem."

FN-resolution fördömer

Tidigare den här månaden erkände USA:s president Donald Trump Jerusalem som Israels huvudstad, något som vände upp och ner på decennier av amerikansk politik, upprörde arabvärlden och allierade i västvärlden.

ANNONS

Jerusalems status är ett av de största hindren för att nå ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad.

I torsdags utmanade 128 länder Trump genom att stödja en icke-bindande FN-resolution som fördömer USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Guatemala och närliggande Honduras var två av nio länder som visade sitt stöd för USA. 35 stater avstod från att rösta.

Slapp riksrätt

USA är ekonomiskt viktigt för de två länderna, och Trump hade hotat att avbryta ekonomiskt stöd till länder som stödde FN-resolutionen.

I augusti ville riksåklagare och antikorruptionsutredare stödda av FN utreda Morales, en före detta tv-komiker med ett starkt stöd bland konservativa kristna, för illegal kampanjfinansiering.

Morales undvek riksrätt och försökte få FN:s antikorruptionsutredare utvisad ur landet. Utvisningsbeslutet upphävdes dock av författningsdomstolen efter kritik av FN, EU och USA.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle inrättas.

I kriget 1967 intog Israel östra Jerusalem och har senare annekterat området, infört israelisk lag där.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Donald Trump gjorde det första gången det blev aktuellt, i somras. Även före jul skrev han på ett sådant beslut – några timmar efter att ha kommit med sitt besked om att förberedelser för en flyttning av beskickningen ska dras i gång.

ANNONS