Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Här är världens mäktigaste pass

Ett pass kan betyda väldigt mycket beroende på vilket land som utfört passet. Att ha ett pass från till exempel ett EU-land kan ge dig klara fördelar när det gäller resefriheten inom Europa än om du har ett pass från ett utomeuropeiskt land.
Nu har företaget Henley & Partners sammanställt sin årliga lista över världens mäktigaste pass.

Företaget Henley & Partners arbetar med rådgivning kring medborgarskapsfrågor och sammanställer sedan många år tillbaka en lista över världens mäktigaste pass baserat på data från International Air Transport Association (IATA). Indexet baseras på hur många destinationer personer med ett specifikt pass kan besöka utan att skaffa ett visum i förväg. Varje destination som uppfyller kravet ger passet en poäng.

Sverige låg länge i topp tre tillsammans med flera andra Europeiska länder men blev omsprungna 2018 av Sydkorea, Japan och Singapore har sedan dess aldrig legat högre än en fjärdeplats.

Pandemin bidrar till ökade klyftor

I årets lista hamnar Sverige på en femteplats med 187 poäng tillsammans med Portugal, Nederländerna, Irland och Frankrike. I topp hittas Singapore och Japan vars pass får 192 poäng.

I botten på listan finns Syrien med 29 poäng, Irak med 28 poäng och längst ner Afghanistan med 26 poäng.

Företaget har sammanställt ett pass-index årligen sedan 2006. Med årets lista släpptes också en analys där man bland annat skriver att pandemin bidragit till det största poäng-gapet mellan de länderna som placerar sig högst på listan och de som placerar sig i botten på 16 år. De med pass från Singapore eller Japan har möjlighet att resa till 166 fler länder, utan att skaffa visum i förväg, än vad de med pass från Afghanistan har.

Man skriver också att det till viss del beror på att flera av de länder som redan placerar sig högt på listan har infört stränga inreseregler i samband coronaviruset som drabbar länder längre ner på listan hårdare.

Topp 10 mäktigaste pass

Antal poäng inom parentes.

Ett poäng = 1 destination man kan resa till utan att skaffa ett visum i förväg.

1. Japan och Singapore (192)

2. Sydkorea och Tyskland (190)

3. Italien, Finland, Spanien och Luxemburg (189)

4. Danmark, Österrike (188)

5. Sverige, Frankrike, Portugal, Nederländerna och Irland (187)

6. Schweiz, Belgien och Nya Zeeland (186)

7. Norge, Grekland, Malta, Tjeckien, USA och Storbritannien (185)

8. Kanada och Australien (184)

9. Ungern (183)

10. Litauen, Polen och Slovakien (182)

Källa: Henley Passport Index