Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här bjuds vaccinerade på gratis sill

Nederländerna är det senaste i raden av länder som tar till okonventionella metoder för att få sina invånare att vaccinera sig – genom att bjuda på gratis sill, rapporterar The Guardian.

Ryssar erbjuds bilar, indoneser levande kycklingar och i Hongkong kan man vinna en lägenhet i tiomiljonersklassen.

Delstater i USA lockar sina invånare med gratis öl, statlig cannabis eller chansen att vinna vapen och bilar om de tar vaccinet.

Nederländerna vill inte vara sämre. Därför bjuds människor som vaccinerar sig på matjessill.

Tidiga sändningar av ”Hollandse nieuwe”, en sommarbaserad nederländsk variant av delikatessen har skickats ut till vaccinationscenter runt om i landet.

Sillen fångas från mitten av maj och framåt när deras fetthalt anses vara det rätta, innan den äts rå, hel eller på ett bröd tillsammans med hackad lök.

Årets första tunna brukar oftast auktioneras ut i välgörenhetssyfte. Men då pandemin försvårar denna tradition har den delikata fisken i stället skickats till vaccinationscentraler för att serveras till vårdpersonal och de som vaccinerar sig.

Fisken brukar av tradition börja ätas den 15 juni varje år, vilket firas med ceremonier och flaggviftande.

Vaccinationsviljan i Nederländerna är hög – enligt undersökningar vill över 80 procent av befolkningen vaccinera sig. Landet med 17 miljoner invånare har 1,7 miljoner rapporterade smittofall och 18 000 döda i covid-19.