Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anhängare till Jair Bolsonaro på plats utanför hans bostad i Rio de Janeiro.

Hård strid på kniven väntar i Brasilien

Militärdiktaturen var av godo, fula kvinnor förtjänar inte att våldtas och hellre en död son än en homosexuell. Trots kontroversiella uttalanden är stödet för Jair Bolsonaro starkt. Men frågan är om missnöjesrösterna räcker när hans motståndare manar till enad front för att rädda Brasiliens demokrati.

Han har skapat rubriker och orsakat stort rabalder under sin presidentvalskampanj som har genomsyrats av kvinnofientliga, rasistiska och homofoba tirader. Men i stället för att ligga honom i fatet har det snarast gynnat högerkandidaten Jair Bolsonaro – som har vunnit många röster till följd av ett stort och pyrande folkligt missnöje över det politiska etablissemanget. Han har på ett skickligt sätt lyckats framställa sig själv som en "outsider" som ska rensa upp i träsket trots att han själv har varit politiker länge.

Bolsonaro har dessutom fått sympatier efter att ha blivit knivhuggen under en valmarsch i september. Och efter framgångarna i söndagens första omgång i Brasiliens presidentval lovade han under måndagen att hålla fast vid sin hårdföra linje och inte bli en kandidat som förespråkar fred och kärlek.

- Bolsonaro är en typisk protestkandidat som många har röstat på enbart för att de är så missnöjda med Brasiliens situation och det politiska etablissemanget, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Ny omgång

Men än är slaget inte vunnet för Bolsonaro, som fick 46 procent av rösterna i den första valomgången. För att vinna hade det krävts över 50 procent. I den andra valomgången om drygt tre veckor ställs han nu mot Arbetarpartiets Fernando Haddad, som fick 29 procent av rösterna.

- Nu handlar allting om hur pass stort politiskt stöd Haddad kan lyckas uppbringa inför den andra valomgången, säger Uggla.

Eftersom valdeltagandet redan i den första omgången var så högt handlar kampen om nya röster främst om att locka över väljare från andra partier. Haddad måste således bygga ihop en politisk storkoalition för att ha en chans att vinna.

Politikerförakt

- Paradoxen ligger i att ett sådant koalitionsbyggande, som har varit mycket vanligt i brasiliansk politik, samtidigt riskerar att spä på politikerföraktet ytterligare, säger Uggla och fortsätter:

- Det är just det som är Bolsonaros tillgång, nämligen hans antietablissemangsbudskap om att politikerna är korrupta och sitter i knät på varandra medan han framställer sig själv som ett kristligt och auktoritärt alternativ.

Liksom många anhängare till Donald Trump i USA och brexit i Europa längtar Bolsonaros väljare alltså efter förändring. Men även Haddad är på uppåtgående. Han var för bara några månader sedan nästan okänd, då Arbetarpartiet hade honom som vicekandidat bakom den oerhört populäre expresidenten Lula da Silva. Men försöken att få den mygeldömde Lula att kandidera från fängelset misslyckades och Haddad uppgraderades till presidentkandidat. Därefter har han fått allt starkare stöd.

Enad front

Efter den första omgången låter Haddad hälsa att själva demokratin är hotad av Bolsonaro och han vädjar därför till utslagna kandidater att bilda enad front. Förutsättningarna för det beskrivs av brasiliansk expertis som ganska goda, i och med att högermannen är så omstridd, vilket bäddar för en jämn andra valomgång den 28 oktober.

Å andra sidan saknar Haddad Lulas lyskraft. Och exemplet från förra gången den forne presidenten utsåg en protegé förskräcker i viss mån – Dilma Rousseff tog över efter Lula 2011, men fick inte alls en lika framgångsrik presidenttid. För två år sedan avsattes hon genom riksrätt.