För två år sedan hittades över 30 begravda kroppar i södra Thailand, människor som hållits fångna i läger av traffickingnätverk. Arkivbild.
För två år sedan hittades över 30 begravda kroppar i södra Thailand, människor som hållits fångna i läger av traffickingnätverk. Arkivbild.

Hög militär dömd i stor traffickingrättegång

Thailändsk domstol har börjat utdela domar i det stora mål om människohandel, trafficking, som började nystas upp för två år sedan. En av de dömda är en officer i den thailändska armén.

ANNONS
|

Våren 2015 hittades över 30 begravda kroppar i södra Thailand. Många av dessa tros tillhöra den muslimska minoriteten rohingya i Burma som hade flytt förföljelse. Enligt åtalet hölls de fångna i läger där människosmugglare försökte pressa deras familjer på lösensummor.

Det var början på den stora rättsprocessen om människohandel där domarna nu börjat falla.

Bland de över 100 åtalade personerna i målet finns poliser, lokalpolitiker och en officer i den thailändska armén. Officeren döms bland annat för trafficking och tagande av muta. En annan av de dömda är en affärsman och tidigare lokalpolitiker, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Flytt till Australien

Samtliga nekar till brott. Rättegången har omgärdats av anklagelser om hotade vittnen, tolkar och poliser.

ANNONS

Förutom trafficking finns också deltagande i organiserad internationell brottslighet, vållande till annans död och våldtäkt bland åtalspunkterna.

Under onsdagen dömdes 62 av de åtalade, vissa till mycket långa fängelsestraff. En burmesisk medborgare som var med och drev läger i djungeln fick 94 års fängelse. Minst 17 andra personer dömdes till mer än 70 års fängelse. Men i enlighet med thailändsk lag är maxtiden som någon måste avtjäna i fängelse 50 år, enligt AFP.

En av en polisens utredare av ärendet, Paween Pongsirin, har flytt från Thailand till Australien. Han fruktade för sitt liv eftersom utredningen pekade i riktning mot "inflytelserika personer".

"Klumpa inte ihop"

Thailands juntaledare och premiärminister Prayut Chan-O-Cha har bett det thailändska folket att inte lägga skulden på militären, med tanke på den åtalade och senare dömde officeren.

- Det finns många människor i det här traffickingnätverket. Klumpa inte ihop alla soldater i landet, säger han.

Thailands regering försöker bekämpa bilden av att landet skulle vara ett nav för människosmuggling och hävdar att den har lyckats eliminera traffickingnätverken, något som ifrågasätts av människorättsorganisationer.

ANNONS
TT
Fakta: Människohandel i Thailand

Rättegången inleddes år 2015 efter att thailändska myndigheter slagit till mot gäng som arbetade med trafficking.

Det hela uppdagades när mängder av grunda gravar nära gränsen mellan Thailand och Malaysia upptäcktes.

Enligt myndigheterna var det fråga om läger i djungeln där migranter hölls som gisslan.

Människorättsgrupper har varit kritiska till tillslaget, och menar att traffick-nätverken inte har störts nämnvärt av tillslaget utan fortfarande är aktiva.

Källa: Reuters.

ANNONS