Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En bomb detonerade vid ett hotellkomplex i Hua Hin.

Höjd säkerhet i turistmål i Thailand

Thailändsk polis höjer säkerheten på flygplatser och turistorter efter den senaste bombvågen. Myndigheterna befarar att turister ska avskräckas från att resa till landet.

På mindre än ett dygn skakades Thailand av elva sprängattentatet i fem provinser. Fyra människor dödades och tiotals skadades, enligt nyhetsbyrån Reuters. Två män har gripits för att förhöras om de bomber som detonerade i Hua Hin.

Attacker från olika grupperingar är vanliga i Thailand, men det är ovanligt med bomber i turisttäta områden. Flera av explosionerna i torsdags kväll och på fredagen inträffade i turistparadisen Hua Hin, Phuket och Phang Nga.

- Just att de riktar sig mot turistnäringen, som är så enormt viktig för Thailands ekonomi, är något vi inte sett förut. Antingen rör det sig om något helt nytt eller så är det en ändring av taktik från någon gruppering, säger Elin Bjarnegård, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Höjd säkerhet

Resebyrån Apollo kontaktade sina runt 30 nordiska turister, varav fem svenskar, kort efter attackerna i Hua Hin.

- Flera av dem var vakna och tacksamma för att de fick information. Vi håller kontakten, säger presschefen Ann-Sofie Olsson.

Enligt Reuters har myndigheter höjt säkerheten runt turistmål, flygplatser och i Bangkoks kollektivtrafik. Thailändsk polis avfärdar spekulationer om terrorism och beskriver dåden som "lokalt sabotage".

- Jag skulle tolka det som att man vill undvika att turister ska bli rädda för internationell terrorism och som ett sätt att legitimera de ganska hårdhänta metoder man använder för att trycka ner inhemsk opposition mot militärjuntan, säger Bjarnegård.

Juntaledaren Prayuth Chan-O-Cha uttryckte frustration över att attackerna inträffade när ekonomin börjar gå bättre och turismen ökar.

Symbolisk dag

Thailand är ett populärt turistmål för svenskar, framför allt under vintern. Vings informationschef Magdelena Örn tror inte att den svenska turismen påverkas märkbart med tanke på hur det sett ut efter tidigare oroligheter i Thailand.

En del har spekulerat i huruvida muslimska separatister i södra Thailand kan ligga bakom dåden. Inte helt omöjligt – men osannolikt, enligt journalisten och Thailandskännaren Bertil Lintner. Han pekar på att separatisterna sällan opererar utanför kärnområdet i de sydligaste provinserna.

Dåden inträffade bara dagar efter folkomröstningen om den nya konstitutionen, inför vilken motståndare till författningsändringen anser att de hindrades att kampanja. Att attackerna skulle ha riktats mot militärdiktaturen, som står nära kungafamiljen, ses som ytterligare en möjlig förklaring.

-  Det är svårt att tänka sig att det är en tillfällighet att det sker just på drottningens födelsedag, säger Lintner.

Separatister kan ligga bakom

Mikael Holmgren äger en restaurang på stranden i Patong i Phuket, omkring 500 meter från platsen där en bomb exploderade. Han säger att det mesta är som vanligt, förutom mindre trafik på gatorna och färre turister på stranden.

- Poliserna hade spärrat av lite ställen, annars har vi inte märkt så mycket.

Maria Palo-Pasanen, frilansjournalist i Bangkok, säger att thailändare hon pratat med är rädda för att våldet ska eskalera.

- Vissa säger rakt ut att de är rädda, det märks också genom att de undviker större folksamlingar. Jag tror också att många undviker att färdas i kollektivtrafiken och håller sig borta från större nöjesgator och stränder.

Myndigheterna hade underrättelseuppgifter som pekade på en nära förestående attack, men visste inte när den skulle ske, skriver Reuters och hänvisar till polisen. Det är ännu oklart vem som ligger bakom attackerna.