Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetarpartiets presidentkandidat Fernando Haddad.

Haddad anklagar Bolsonaro för valfusk

Arbetarpartiets presidentkandidat Fernando Haddad anklagar sin högerextreme motståndare, Jair Bolsonaro, för att ha brutit mot Brasiliens kampanjfinansieringslagar. Nästa helg ska väljarna avgöra vem av dem som ska bli landets president.

Haddad anklagar Bolsonaro för att hans kampanj låtit företag stå för kostnaden när massmeddelanden via meddelandetjänsten Whatsapp skickats ut, vilket Haddad anser går emot Brasiliens kampanjfinansieringslagar.

Enligt Haddad har hans parti vittnen som säger att Bolsonaro har bett företagsledare om pengar för att betala för massmeddelandena.

Bolsonaros kampanj har "skapat en veritabel kriminell organisation med företagsledare som använder oredovisade pengar för att betala för falska meddelanden på Whatsapp", säger Haddad i en intervju.

"Frivilligt stöd"

Tidningen Folha de S Paulo har rapporterat att anhängare till Bolsonaro betalat upp till 12 miljoner reais, närmare 29 miljoner kronor, för annonser som skickats ut.

Bolsonaro kallar det för "frivilligt stöd" i en tweet, där han i sin tur anklagar Haddads parti för att stjäla allmänna medel för egna politiska syften under åren vid makten.

Arbetarpartiets advokater har uppmanat åklagare och polis att utreda uppgifterna.

Haddad uppmanar även internationella observatörer och Whatsapp att undersöka fallet.

Skeptisk åklagare

Olaglig finansiering från företag kan, om det bevisas, leda till att Bolsonaro diskvalificeras, uppger Guilherme Salles Gonçalves, expert på vallagstiftning.

En brasiliansk åklagare med erfarenhet av internetbrott, som vill vara anonym, är dock skeptisk till att anklagelserna skulle utgöra ett allvarligt brott.

Bolsonaro vann den första omgången av Brasiliens presidentval med 46 procent av rösterna. I den andra valomgången, som hålls i slutet av oktober, ställs han mot Haddad, som fick 29 procent av rösterna i första omgången.