Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho. Arkivbild.

Halla-aho tar inte avstånd från blogginlägg

Sannfinländarnas ledare Jussi Halla-aho backar inte från tidigare uttalanden på sin blogg, där han bland annat ventilerat främlingsfientliga åsikter. När Finland ska få en ny regering på plats väljer Halla-aho att ge den kontroversiella bloggen nytt liv.

Innan Jussi Halla-aho valdes till Sannfinländarnas ledare 2017 drev han en blogg där han gjorde sig känd för sina invandringskritiska åsikter. Den omstridde Halla-aho har bland annat refererat till kvinnor med en liberal syn på invandringspolitik som potentiella offer för våldtäktsmän med utländsk bakgrund.

För ett av inläggen, där han uttrycker sig rasistiskt om islam och somalier, fälldes han för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden. Halla-aho kallade bland annat islam för en "pedofilreligion".

Duckade frågor

Blogginläggen fick nytt ljus i veckan när en journalist tog upp dem på en presskonferens och frågade om han står för uttalandena i dag, skriver Yle. Halla-aho vägrade då att svara på frågor kring texterna på bloggen.

I ett inlägg på Facebook publicerat på lördagen skriver Halla-aho att han har fått samma fråga av journalister i många år. Han uppger att han inte tar avstånd från allt som han har skrivit och hävdar att vissa saker låter hemska för att de tagits ur sin kontext.

"Vissa kommentarer var ogenomtänkta dumheter, andra fälldes jag för som privatperson och inte som politiker, medan en del fortfarande stämmer", skriver han.

Svårt politiskt läge

Halla-aho har samtidigt återupptagit skrivandet på bloggen och skrev nyligen ett inlägg om partiets valresultat.

Sannfinländarna blev näst största parti i det finländska valet med nästan lika många procent som Socialdemokraterna som vann. Men regeringsbildningen i Finland kan bli en snårig historia och Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne har tidigare sagt att han och Halla-aho har väldigt olika värderingar – bland annat med hänvisning till att Sannfinländarnas ledare inte tagit avstånd från uppmärksammade blogginlägg.