Jonathan beräknas vara omkring 190 år gammal.
Jonathan beräknas vara omkring 190 år gammal. Bild: Arkivbild: Alberto Pezzali

Han är världens äldsta sköldpadda

I januari i år registrerades landsköldpaddan Jonathan som världens äldsta sköldpadda genom tiderna. Han sägs ha vandrat på jorden i minst 190 år, rapporterar flera internationella medier.

ANNONS
|

Det var i mitten av januari i år som landsköldpaddan Jonathan registrerades som världens äldsta sköldpadda i Guinness rekordbok. Än i dag har man inte kunnat konstatera hans exakta ålder, men med hjälp av gamla fotografier har det gått att lista ut på ett ungefär.

Han beräknas vara omkring 190 år gammal och ska troligtvis vara född år 1832 i Seychellerna, ett örike som ligger utanför Afrikas östkust.

LÄS MER:Ovanliga upptäckten: Sköldpadda uppspolad på Smögen

När han hade fyllt 50 år skickades han till Sankta Helena, en ö i södra Atlanten som tillhör Storbritannien, och gavs sedan bort till Sir William Grey Wilson som under senare år blev guvernör.

ANNONS

”Han är en symbol”

Enligt Matt Joshua, ansvarig över turismen på Sankta Helena, kan Jonathan dock vara äldre än så.

– Jonathan kan faktiskt vara 200 år gammal med tanke på att informationen kring hans ankomst till ön inte är exakt och eftersom det inte finns något riktigt födelsebevis, sade han till CNN.

LÄS MER:Havssköldpaddan hämtad på Smögen av Göteborgs naturhistoria museum

Världen har förändrats sedan Jonathan vandrade på jorden för allra första gången, men hans intressen är i stort sett desamma, bestående av sömn, mat och parning. På Sankta Helena kan man se honom gå runt och beta tillsammans med David, Emma och Fred, de tre andra sköldpaddorna.

– Han är en symbol för uthållighet, sade Joe Hollins, Jonathans veterinär, till Guinness rekordbok.

ANNONS