Rachid Nekkaz möter folkmassorna i Alger under en demonstration i fredags.
Rachid Nekkaz möter folkmassorna i Alger under en demonstration i fredags.

Han utmanar Bouteflika i Algeriets presidentval

Inför smattrande kameror körde Rachid Nekkaz in i Alger på söndagseftermiddagen, för att formellt lämna in sin kandidatur till vårens presidentval. TT har pratat med den 47-årige IT-entreprenören som fångat de ungas intresse, och som har blivit en symbol för motståndet mot president Abdelaziz Bouteflika.

ANNONS
|

Protesterna fortsätter i Algeriet.

Den 82-årige president Abdelaziz Bouteflikas besked att han i strid med grundlagen kandiderar till en femte mandatperiod – trots att hans fysiska och mentala hälsa är starkt ifrågasatt – har drivit hundratusentals algerier till gatorna de senaste veckorna.

Rörelsen samlas kring ett enda krav: nej till en femte mandatperiod.

Men den har också banat väg för en ovanlig kandidat.

- Jag har ett massivt stöd, säger Rachid Nekkaz till TT, som talade med honom tidigare i veckan.

ANNONS

Hindrades delta

Den 47-årige Nekkaz har länge varit en nagel i ögat på regimen. 2014 presenterade han sin första kandidatur till det algeriska presidentvalet, som redan då föregicks av spridda protester mot president Bouteflika.

Men planerna gick i stöpet. Varför?

Det finns två versioner. Från officiellt håll hette det att Rachid Nekkaz kandidatur stred mot konstitutionen, eftersom han hade både franskt och algeriskt medborgarskap.

Nekkaz själv, som 2013 meddelade att han avsagt sig sitt franska medborgarskap, menar att polisen systematiskt hindrade honom från att samla in de 60000 signaturer han behövde för att kandidera.

- Jag har upprepade gånger angripits av regimens utsända styrkor, vilket har fångats på video, säger Rachid Nekkaz, som har suttit i husarrest i flera omgångar sedan 2016.

Suttit i husarrest

Nu har han fått ny luft under vingarna. Samtidigt som missnöjet för den sittande makten briserar har 47-åringen fångat de unga algeriernas intresse.

Nekkaz har 1,6 miljoner följare på Facebook, och det är framförallt där han har marknadsfört sin nya politiska rörelse – Rörelsen för ungdomen och för förändring, MJC.

ANNONS

- Det är uppenbart att regimen har panik nu.

- För titta bara på dessa historiska protester vi har sett den senaste veckan. Algeriet har utvecklats. Algeriet är redo. Redo att vända blad.

Vissa är skeptiska

Samtidigt anklagas Rachid Nekkaz från vissa håll för att vara en oseriös lycksökare. Han har flera gånger visat sitt intresse även för den franska presidentposten, men misslyckats med att få stöd där.

Det är också oklart vilka möjligheter Nekkaz har att skapa meningsfulla politiska allianser, eftersom oppositionen i Algeriet är svag och splittrad.

Men själv är han hoppfull.

- Min ambition är att förenas med oppositionen för att gemensamt hitta ett alternativ att presentera för det algeriska folket, säger han.

ANNONS
TT
Bakgrund: Algeriets presidentval

Rekordmånga kandidater har anmält sitt intresse för att kandidera i Algeriets presidentval, som hålls den 18 april 2019. Men få anses ha en chans, och flera av dem har starka kopplingar till den politiska makten. En av dem är den förre militären Ali Ghediri, som länge jobbat inom det algeriska försvarsdepartementet. Han har gått till val på att utmana den styrande eliten, men tillhör inget parti.

Kandidaterna utmanar president Abdelaziz Bouteflika, som 82 år gammal har suttit vid makten i 20 år. Bouteflika har tidigare tjänat som utrikesminister, och valdes till president 1999, mitt under det inbördeskrig som under tio års tid orsakade ungefär 200000 människors död. Han anses ha spelat en avgörande roll i att kriget tog slut 2002, och har stundvis varit omtyckt. Men efter ett slaganfall 2013 visar sig Bouteflika sällan offentligt. Hans hälsa är höljd i dunkel, och många misstänker att landet i själva verket styrs av en grupp inflytelserika män som finns omkring honom, bland annat hans bror Saïd.

Bouteflika tros för tillfället befinna sig i Schweiz, där han vårdas för en okänd åkomma. Schweiziska medier har rapporterat att presidenten ska stanna där över helgen, och Bouteflikas parti har meddelat att hans kandidatur kan lämnas in via ombud.

Flera politiska partier ur oppositionen bojkottar valet, bland annat landets största islamistparti, MSP.

ANNONS