Vattenmassor på West Little York Road i Houston.
Vattenmassor på West Little York Road i Houston.

Harvey drar in över Louisiana – och försvagas

Stormen Harvey har åter dragit in över land, den här gången i delstaten Louisiana. Meteorologerna räknar med att stormen snart kommer att försvagas – men förödelsen längs Texas kust är enorm.

ANNONS
|

Harvey kom in över land strax väster om staden Cameron i Louisiana, enligt det amerikanska orkancentret NHC. Louisiana ligger öster om det hårt drabbade Texas.

De senaste dagarnas svåra oväder har satt ett nytt amerikanskt regnrekord. En enskild storm har aldrig tidigare fört med sig lika mycket nederbörd till den amerikanska kontinenten. Dödsiffran fortsätter att stiga, och städerna längs Texas kust kommer att ta lång tid att återställa. På onsdagskvällen lokal tid väntas Harvey dock försvagas, enligt NHC.

På tisdagseftermiddagen hade det regnat omkring 130 centimeter vid Cedar Bayou, öster om Houston, sedan stormen slog till mot området i fredags kväll lokal tid. Det tidigare rekordet på 122 centimeter sattes efter den tropiska stormen Amelia 1978.

ANNONS

I den översvämningsdrabbade miljonstaden Houston råder utegångsförbud nattetid. Uppemot 30 personer befaras ha omkommit till följd av stormen och de extrema vattenmassorna, rapporterar New York Times som hänvisar till lokala myndigheter. Uppgifterna om hur många liv stormen tagit varierar.

- Systemet är gjort för att klara stora regnmängder, men det här är exceptionellt, säger Astrid Marklund, honorär generalkonsul för Sverige i Houston.

Miljoner påverkas

Hon befinner sig i sitt hem i mångmiljonstaden i den amerikanska delstaten Texas. För två dagar sedan nådde vattnet fram till tröskeln, men det har sjunkit undan på hennes gata.

- Det här är det största som hänt i Houston. Den här stormen har effekt på sju miljoner människor.

Det är svårt att ta sig in och ut ur staden, berättar Marklund.

- Man kommer inte upp på några av de stora vägarna. Påfarter och avfarter är översvämmade. Man får hålla sig i sitt område.

ANNONS

På det svenska konsulatet saknas vatten och el, men det finns i Astrid Marklund hem.

- Vi har uppmanats stanna hemma för att vara ur vägen för räddningsinsatserna. Det är utegångsförbud efter mörkrets inbrott för att hålla nere kriminalitet, säger hon, och fortsätter:

- Farorna just nu är att det har regnat så mycket att floder svämmar över på vägen till havet. Jag är orolig för liv som går till spillo.

Dammar i utkanten av Houston är fyllda till bristningsgränsen med regnvatten och har börjat svämma över.

Många evakuerade

Utegångsförbudet i staden gäller mellan midnatt och klockan fem på morgnarna, säger stadens borgmästare Sylvester Turner, enligt Reuters. Det gäller till dess att "det inte längre behövs". Plundring har förekommit, enligt stadens polischef Art Acevedo.

- Vi har haft beväpnade personer som under gårdagen rånat människor, och gjort dem till offer ännu en gång, säger han, enligt AFP.

ANNONS

Omkring 10000 människor har hittills evakuerats till en mässhall i Houston, enligt borgmästaren. Vissa kommer att flyttas till en inomhusarena.

Utöver de redan evakuerade har människor nära en fabrik i Houstonområdet tvingats lämna sina hem på grund av risk för utsläpp av kemikalier. Evakueringen görs som en försiktighetsåtgärd, eftersom fabriken översvämmats.

TT
Fakta: De värsta orkanerna i USA:s historia

Följande oväder med efterföljande översvämningar har krävt många liv och orsakat stor ödeläggelse i USA:

1. Galvestonorkanen i Texas, i september 1900. Mellan 8000 och 12000 människor miste livet och skadorna uppskattades kosta närmare 30 miljoner dollar.

2. Orkanen i södra Florida, i september 1928. Minst 2500 drunknade i jätteöversvämningarna och över 1700 bostäder förstördes.

3. Orkanen Katrina i Louisiana, i augusti 2005. Mer än 1800 människor omkom. Bland annat översvämmades nära 80 procent av staden New Orleans. Skador till ett värde av 100 miljarder dollar, motsvarande 800 miljarder kronor, orsakades, enligt katastrofmyndigheten Fema.

4. Labour Dayorkanen i Florida, i september 1935. 408 människor dog i oväder och översvämningar, de flesta krigsveteraner från första världskriget som jobbade på ett byggprojekt på ögruppen Florida Keys.

5. Miamiorkanen i Florida, i september 1926. 372 människor uppskattas ha dött i stormen som orsakade skador för ett värde av 105 miljoner dollar. I de översvämningar som följde drunknade cirka 150 personer.

6. Superstormen Sandy i New Jersey och New York, i oktober 2012. 72 människor miste livet och 650000 bostäder förstördes eller skadades. Skadornas värde uppskattades till 65 miljarder dollar.

7. Orkanen Andrew i Florida och Louisiana, i augusti 1992: Ett 40-tal människor miste livet och 127000 bostäder förstördes. Skadorna uppskattades till 26 miljarder dollar.

Källa: USA Today med flera

Fakta: Regnrekord världen över

Monsterstormen Harvey slog till mot den amerikanska södern sent på fredagskvällen den 25 augusti. I storstaden Houston föll det de kommande dagarna omkring 75 centimeter regn – strax öster om staden vid Cedar Bayou föll det 131 centimeter och ett nytt rekord sattes för en enskild storm.

Jämfört med det svenska rekordet för nederbörd under en fyradagsperiod, 25 centimeter i byn Fagerheden 1997, är vattenmängderna som fallit över Texas minst sagt extrema.

Men internationellt står sig det amerikanska rekordet sämre. När himlen öppnade sig över den franska ön Réunion i februari 2007 föll det under 96 timmar 494 centimeter regn.

Källa: SMHI och Arizona State University

ANNONS