Tongas huvudstad Nuku'alofa, före och efter utbrottet.
Tongas huvudstad Nuku'alofa, före och efter utbrottet. Bild: Johan Hallnäs/TT

Snabbvisit när hjälpplan nådde Tonga

Fem dygn efter undervattensvulkanen Hungas förödande utbrott har två militärplan med hjälp landat i Tonga. Av rädsla för covidsmitta lämnar planet av lasten utan någon kontakt med öborna.

ANNONS

Det är myndigheterna i Nya Zeeland och Australien som tidigare under torsdagen meddelade att planen var på väg och väntades landa några timmar senare.

Vid utbrottet kastades oerhörda mängder aska upp i atmosfären, vilket stoppade alla flyg i området. Nu har askan sopats undan så att Tongas huvudsakliga flygplats kan ta emot hjälp.

Ombord på planen fanns bland annat containrar med vatten, generatorer, hygienartiklar och kommunikationsutrustning. En speciell sopmaskin fanns också med på det australiska planet, som kan hjälpa till att hålla rullbanan ren från aska.

Förnödenheterna och utrustningen lastades av utan att den militära personalen kom i kontakt med någon på Tongas flygplats. Öborna är livrädda för att få in covidsmitta. Endast ett fall har rapporterats i Tonga sedan pandemins början.

ANNONS

Många hem på Tonga har förstörts och människor har tvingats fly på grund av tsunamin, och hjälpen fyller deras behov, sade Australiens utrikesminister Marise Payne i ett uttalande.

Ett fartyg från Nya Zeelands marinkår väntas också, med utrustning och dykare, och ännu ett fartyg med 250 000 liter vatten är på väg därifrån.

Också Japans försvarsminister Nobuo Kishi har lovat att sända hjälp till Tonga.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor – över 80 procent av Tongas befolkning – påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin. Tre dödsoffer har krävts.

Australiens högkommissionär Rachael Moore och Tongas utrikesminister, Fekitamoeloa Utoikamanu ser på när det första stora hjälpplanet landar.
Australiens högkommissionär Rachael Moore och Tongas utrikesminister, Fekitamoeloa Utoikamanu ser på när det första stora hjälpplanet landar. Bild: Australiens försvarsmakt/AP/TT
ANNONS