Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hongkongs ledare Carrie Lam under en presskonferens under tisdagen. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Hongkong-aktivist träffar politiker i Berlin

Aktivisten Joshua Wong har träffat Tysklands utrikesminister under sitt besök i Berlin, där han söker stöd för demokratirörelsen i Hongkong.
Kina anser att mötet är "respektlöst".

Joshua Wong har publicerat en bild på sig själv och Tysklands utrikesminister Heiko Maas på Twitter , där Wong skriver att de två talade om situationen i Hongkong och aktivisternas mål.

Wong planerar även att möta andra tyska politiker, dock inte förbundskansler Angela Merkel, enligt hennes talesperson.

Han anlände till Tyskland på måndagskvällen och lovade i ett kort tal på ett evenemang att "protestera till den dag vi har fria val".

– Om vi nu är i ett nytt kallt krig så är Hongkong det nya Berlin, sade han och uppmanade den fria världen att stå enade med demonstranterna i Hongkong.

Han ska senare i veckan resa vidare till USA.

Lam uppmanar USA

I söndags samlades demonstranter utanför det amerikanska konsulatet i Hongkong och vädjade till USA:s president Donald Trump om hjälp med att sätta press på det kinesiska styret.

Hongkongs kritiserade ledare Carrie Lam uppmanar USA att inte lägga sig i hennes regerings hantering av de omfattande demokratiprotesterna i regionen.

– Det är extremt opassande för ett annat land att lägga sig i Hongkongs angelägenheter, säger Carrie Lam under en presskonferens.

Upp till Kina

En del amerikanska politiker har uttryckt stöd för demonstranternas mål. President Trump har hittills nöjt sig med att mana till en fredlig lösning på den politiska krisen, men har även sagt att det är upp till Kina att hantera protesterna.

Protesterna i Hongkong har pågått i över tre månader. De utlöstes av ett lagförslag enligt vilket utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina skulle tillåtas. Förslaget har dragits tillbaka, men protesterna har breddats och fortsatt.

Aktivisten Joshua Wong anländer till Berlin. Bild: Christoph Soeder