Den brittiske hälsoministern Matt Hancock gläds över 'extremt goda nyheter' i en virusstudie.
Den brittiske hälsoministern Matt Hancock gläds över "extremt goda nyheter" i en virusstudie. Bild: Ian Vogler/AP/TT

Hoppfulla vaccineffekter för 80-plussare

ANNONS

Vaccinen från Pfizer/Biontech respektive Astra Zeneca har visat mycket goda effekter för äldre över 80 år, rapporterar den brittiska folkhälsomyndigheten PHE.

Tre, fyra veckor efter den första sprutan var vaccinerna över 80 procent effektiva mot att förhindra inläggning på sjukhus i den åldersgruppen, enligt en studie som lagts upp preprint och därmed inte är slutgiltigt granskad.

– De här resultaten kan också hjälpa till att förklara varför antalet covid-inlagda på intensivvårdsavdelningar av personer över 80 år i Storbritannien under de senaste veckorna har fallit till ensiffriga tal. Detta är riktigt uppmuntrande, säger hälsominister Matt Hancock och kallar studiens resultat "extremt goda nyheter".

ANNONS

Båda vaccinerna är "i hög grad effektiva" för att reducera virusinfektionen och omfattar också gruppen 70-åringar och äldre, enligt studien. Skyddet mot att bli smittad av virussjukdomen covid-19 är 57–61 procent efter den första dosen med Pfizer/Biontech-vaccin, och 60–73 procent med Astra Zeneca-vaccin.

ANNONS