Hotet i Metas kvartalsrapport: Stoppar Facebook och Instagram i EU

I sin kvartalsrapport skriver Metas, tidigare Facebook, grundare Mark Zuckerberg att Facebook och Instagram kan plockas bort från EU. Anledningen? Bolaget kräver ett nytt transatlantiskt avtal för dataöverföringar, annars tar de bort tjänsterna i Europa, skriver Svd.

ANNONS
|

Bild: Marcio Jose Sanchez

Hotet om nedstängning av Facebook och Instagram finns med i bolagsjättens senaste kvartalsrapport. I den rapporten framkommer att Facebook tappat användare – för första gången någonsin. Men man skriver också att en framtida juridisk process i EU kan komma att resultera i att både Facebook och Instagram inte längre kommer finnas tillgängligt för användare inom den europeiska unionen, skriver Svenska Dagbladet.

Anledningen bakom hotet är den nuvarande lagstiftningen inom EU gällande dataöverföring. Den förhindrar att Meta kan flytta, spara och bearbeta data från europeiska användare på amerikanska servrar.

Sannolikheten för att hotet ska bli verklighet är dock låg, enligt mediestrategen Brit Stakston, som Svenska Dagbladet pratat med.

ANNONS

– Den transatlantiska överföringen kommer att lösa sig, det måste den göra. Men frågan är hur man ska hitta en lösning som säkerställer användarnas personliga integritet. Vad händer om USA:s underrättelsetjänst NSA får tillgång till en EU-medborgares data? säger hon, till tidningen.

ANNONS